Ništa od vlasti?
47

Dodik iz Mostara poručio: S DNS-om ćemo razgovarati, a Izetbegović zabavlja javnost

S. H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Uoči otvaranja Šantićevih večeri poezije u Mostar je danas stigao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD), koji je novinarima komentarisao i aktuelne političke prilike u zemlji.

Na samom početku nije uopće želio prihvatiti konstataciju da je DNS napustio koaliciju koju u Republici Srpskoj predvodi SNSD, a potom je govorio o suštinskim problemima.

"DNS je rekao da će zamrznuti koaliranje dok se ne obave razgovori. Naravno da ćemo obaviti razgovore i vidjet ćemo gdje je problem. Na lokalnom nivou imamo različita iskustva. DNS je dio koalicije i radit ćemo na tome. Čujem da je DNS nezadovoljan brzinom postavljanja njihovih ljudi, ali moramo poštovati zakon. Mislim da lokalninivo ne bi trebao utjecati na jedinstvo na nivou RS-a, jer ni mi nismo prijetili napuštanjem koalicije kada je u pojedinim sredinama ranije DNS umjesto s nama, sarađivao sa SDS-om, poput Bijeljine i Doboja", kazao je Dodik.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

On se potom osvrnuo i na jučerašnju izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je kazao da vjeruje kako do kraja oktobra može biti formirana vlast te da su stavovi približeni.

Sudeći po Dodikovim izjavama na sceni je status quo. Lider SNSD-a se samo namsijao na poruku da je izvjestan dogovor.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Kakva je to ozbiljnost kada Izetbegović kaže da vjeruje da će se uskoro formirati vlast i da će se normalizirati odnosi, a onda poruči da ima samo jedan zahtjev, a to je da vjeruje da će Hrvati odustati od izmjena Izbornog zakona. Kako je to ozbiljno? Mi smo spremni da sutra formiramo vlast, ne uslovljavamo ničim. Imamo neko mrcvarenje konstantno. Prvo je Izetbegović želio okupljati stranke iz FBiH, sada je nešto drugo. Čujem da je izjavio da će se realizirati sporazum, pa kako. Rok za taj sporazum je prošao 5. septembra. On zabavlja javnost svojim izjavama", zaključio je Dodik.