"BiH nikada neće biti država"
0

Dodik: Imamo svoje uslove za saradnju sa Sorensenom

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavljuje saradnju sa specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini Peterom Sorensenom po svim pitanjima važnim za evropski put, ali ako bude poštovao Daytonski sporazum i ustavno uređenje BiH, bez nastojanja da kreira novi politički sustem.

Svako nametanje rješenja, kaže Dodik, za RS je neprihvatljivo, a njeni predstavnici će biti partneri Sorensenu ako "ne bude kopija visokih predstavnika u BiH".

"Sorensen je izbor Evropske komisije, koja je u mnogim zemljama prisutna, pa tako i u BiH ima svoju misiju, čiji je on glavni čovjek", rekao je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodik tvrdi da ni Sorensen ni aktuleni visoki predstavnik Valetnin Inzko neće moći koristiti "bonska ovlašćenja", jer njih, kaže, nema.

Poznat je stav RS-a, dodaje, da nema nametanja zakona od strane visokih predstavnika, a eventulane smjene pojedinaca "niko neće prihvatiti bez obzira na nastojanja bila koga da to pitanje reafirimiše", jer "neće to proći".

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ponovio je stavove svoje stranke o formiranju Vijeća ministara BiH, u smislu da je BiH složena državna zajednica pa njeni entiteti i predstavnici triju konstitutivnih naroda moraju da daju svoje legitimne predstavnike u zajedničke bh.organe.

Protiv je urušavanja tog sistema, a optužuje političare iz Sarajeva da, kako tvrdi, pokušavaju da promjene način konstituiranja bh. organa tako da "BiH bude država".

"BiH nikada neće biti država. Ona je državna zajednica koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda i može da funkcionira samo na način predviđen Daytonom, uz paritet i poštovanje političkih predstavnika koji imaju 50 posto plus jedan glas", kazao je on i ponoio kako BiH nema vladu i "nikada je neće imati, već ima samo ministarsko vijeće".