BiH
4

Dodik i Radojičić nakon dugo vremena ponovo za istim stolom

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tokom rasprave u NSRS o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH u skupštinskom restoranu zajedno su sjeli Milorad Dodik i Igor Radojičić. Nakon mjesec dana Radojičićeve tišine i mnogobrojnih najava njegovog tihog unutarstranačkog bijesa, ovo "zasjedanje" SNSD dvojca u najmanju je ruku zanimljivo.

Radojičić je nakon Općih izbora sa mjesta predsjednika Narodne skupštine RS pao samo na narodnog poslanika, dok su druge važnije funkcije podijeljene koalicionim partnerima i drugim SNSD kadrovima.

Sinoćnje zasjedanje Izvršnog odbora SNSD-a prošlo je bez Radojičića, a njihovo zajedničko pojavljivanje, kakvo je bilo ono na božićnom prijemu kojeg je krajem prošle godine organizovao potpredsjednik RS Josip Jerković, jasno je govorilo da između Dodika i Radojičića postoji značajno neslaganje.

Dio javnosti je ubijeđen da se Radojičić okrenuo od Dodika, da ne podržava kadrovsku politiku i da se ne miri sa ulogom poslanika. Mogućih scenarija je mnogo, ali Radojičić nije htio da komentariše nijednu od tih varijanti u nedavnom prvom obraćanju nakon nekoliko mjeseci ćutanja.

Tako da njegova skupštinska kafa sa Dodikom više liči na spin kojim je potrebno uvjeriti javnost da je sve u najboljem unutarpartijskom redu. Dodiku i Radojičiću se ubrzo pridružio Ivanić, a potom i Čubrilović.