{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik i Ivanić: Nećemo podržati politizaciju Srebrenice

Klix.ba
28.5.2015. u 13:56
85
Dodik i Ivanić: Nećemo podržati politizaciju Srebrenice
85
Dodik i Ivanić: Nećemo podržati politizaciju Srebrenice
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali su danas u Banjoj Luci o međusobnoj saradnji, evropskim integracijama, provođenju reformi, ali i o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, ističući da neće podržati politizaciju tog događaja.
Dodik je rekao da RS neće zaustavljati evropski put BiH, ali da RS želi da bude vidljiva na tom putu. I Ivanić je dodao da njih dvojica imaju zajedničke poglede vezane za evropski put BiH i da će uputiti zajednički zahtjev premijerima entiteta da ubrzaju reforme.

"Naše obaveze su da iskoristimo povoljan ambijent koji nam daje EU. To je prilika koju ne smijemo da propustimo", istakao je Ivanić.

Dodik je rekao da rezolucija o osudi genocida u Srebrenici neće dobiti podršku predstavnika RS u zajedničkim ustanovama. On se osvrnuo i na inicijativu potpredsjednika RS Ramiza Salkića da takvu rezoluciju uputi pred Narodnu skupštinu RS, tvrdeći da to nije mogao učiniti bez saglasnosti kabineta predsjednika, a da kabinet takvu saglasnost nikada neće dati.

"To je politizacija i nametanje. Predstojeći događaj se namjerava iskoristiti u političke svrhe. Potrebno je odati počast žrtvama, ali ukoliko bošnjački političari nastave sa ovakvim inicijativama sigurnosna situacija će biti usložnjena. Ne slažemo se sa sadržajem tih dokumenata, jer oni su političke prirode i ne doprinose miru. Zločin je potrebno osuditi i svi koji su zločine činili moraju biti kažnjeni, ali ovo je čista politizacija jednog važnog događaja", rekao je Dodik.

Ivanić je istakao da neće doći u Potočare na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici ukoliko taj događaj i dalje bude predmet političkog takmičenja.

"Takmičenje u donošenju rezolucija je stvaranje negativne političke energije. To rade oni koji se jednom godišnje sjete žrtava u Srebrenici i koji te žrtve koriste u političke svrhe. Spreman sam da odam puno poštovanje svim žrtvama, ali samo pod uslovom da je to jedini smisao obilježavanja godišnjice. Ako se nastavi sadašnja politizacija tog zločina, ja u njegovom obilježavanju nikada neću učestvovati. Kako je počelo, moj odgovor na poziv će biti - ne", rekao je Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: