|

Dodik i Čović protiv Suda i Tužilaštva BiH

Dodik i Čović protiv Suda i Tužilaštva BiH
0
F
FENA
7.12.2010. u 15:34
69
komentara
0

dijeljenja
Dodik i Čović protiv Suda i Tužilaštva BiH Foto: SRNA
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će tražiti saglasnost HDZ-a da se “u BiH naprave tri posebna preduzeća za elektroprijenos”, a slažu se i da treba raditi na “redefiniranju” Suda i Tužilaštva BiH.
Ponovivši protivljenje postojanju "Elektroprenosa BiH", Dodik smatra da treba napraviti tri odvojena preduzeća “elektroprivrede RS-a, Herceg-Bosne i tzv.BiH, jer ona pokriva dio Federacije BiH”.

Dodik je, nakon razgovora s liderom HDZ-a Draganom Čovićem u u Banjoj Luci ponovio tvrdnju da Sud i Tužilaštvo BiH “nemaju ustavni legitimitet, već imaju političku podršku određenih dijelova međunarodne zajednice” te stoga moraju “biti redefinirani”, na čemu će se raditi, navodi.

Još jednom je ustvrdio i da su te pravosudne državne institucije “vršile političku egzekuciju prema viđenijim Srbima i Hrvatima”, što se “može potvrditi kroz razne procese”.

“Možda možemo prihvatiti da krivična djela terorizma i narkotika budu procesuirani u Sudu i Tužilaštvu, a sve drugo treba da bude stvar pravosuđa na nižim nivoima, kako to predviđa i ustav”, rekao je Dodik.

Ako za redefiniranje Suda i Tužilaštva BiH ne bude saglasnosti, on ponavlja da će RS, "vjerovatno", jednog dana donijeti zakon po kojem se odluke tih pravosudnih institucija ne bi primjenjivale u tom entitetu, "jer nemaju pravni osnov".

Slično misli i Čović, koji je također rekao da je stav HDZ-a već zapisan u prijedlogu ustava, a po kojem su “predvidjeli da na nivou BiH nema Suda i Tužilaštva BiH, odnosno da “operativni dio tih institucija treba da bude na nižim razinama vlasti”.

Na državnom nivou treba da postoji samo Ustavni sud.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...