"Sve na troje"
0

Dodik i Čović protiv Suda i Tužilaštva BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će tražiti saglasnost HDZ-a da se “u BiH naprave tri posebna preduzeća za elektroprijenos”, a slažu se i da treba raditi na “redefiniranju” Suda i Tužilaštva BiH.

Ponovivši protivljenje postojanju "Elektroprenosa BiH", Dodik smatra da treba napraviti tri odvojena preduzeća “elektroprivrede RS-a, Herceg-Bosne i tzv.BiH, jer ona pokriva dio Federacije BiH”.

Dodik je, nakon razgovora s liderom HDZ-a Draganom Čovićem u u Banjoj Luci ponovio tvrdnju da Sud i Tužilaštvo BiH “nemaju ustavni legitimitet, već imaju političku podršku određenih dijelova međunarodne zajednice” te stoga moraju “biti redefinirani”, na čemu će se raditi, navodi.

Još jednom je ustvrdio i da su te pravosudne državne institucije “vršile političku egzekuciju prema viđenijim Srbima i Hrvatima”, što se “može potvrditi kroz razne procese”.

“Možda možemo prihvatiti da krivična djela terorizma i narkotika budu procesuirani u Sudu i Tužilaštvu, a sve drugo treba da bude stvar pravosuđa na nižim nivoima, kako to predviđa i ustav”, rekao je Dodik.

Ako za redefiniranje Suda i Tužilaštva BiH ne bude saglasnosti, on ponavlja da će RS, "vjerovatno", jednog dana donijeti zakon po kojem se odluke tih pravosudnih institucija ne bi primjenjivale u tom entitetu, "jer nemaju pravni osnov".

Slično misli i Čović, koji je također rekao da je stav HDZ-a već zapisan u prijedlogu ustava, a po kojem su “predvidjeli da na nivou BiH nema Suda i Tužilaštva BiH, odnosno da “operativni dio tih institucija treba da bude na nižim razinama vlasti”.

Na državnom nivou treba da postoji samo Ustavni sud.