Dobili poziv
0

Dodik i Bosić sastat će se sa Fueleom

FENA
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Predsjednici SNSD-a i SDS-a Milorad Dodik i Mladen Bosić dobili su poziv za sastanak sa Stefanom Fueleom, komesarom Evropske unije za proširenje i evropsku politiku susjedstva, koji će 7. i 8. oktobra posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Dodik je večeras u izjavi BN televiziji rekao da će na sastanku biti riječi o otvorenim pitanjima koja stoje na putu evropskim integracijama BiH.

“Naš bazični stav je da je gotovo besmisleno bilo šta raditi na nekim reformama dok je tu OHR, jer je sama Evropska komisija ranije rekla da dok je tu OHR ne vidi se mogućnost daljeg napretka BiH. Vjerovatno je to i razlog zašto sada imamo smetnje oko bezviznog režima, bez obzira na činjenicu da su ispunjeni svi traženi uvjeti”, ustvrdio je Dodik.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je rekao da je politika njegove stranke “uvijek bila za pristupanje EU, ali da tu postoje evidentno dva problema”.

Prvi problem je, tvrdi, postao očigledan poslije izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da BiH ne može ući u EU prije 2020., a drugi problem, koji bi se, kaže, trebalo riješiti poslije ovih izbora, je “da li BiH može da opstane kao država”.

Bosić kaže da je “jasno da postoje političke snage u BiH koje ne prihvataju BiH onako kako je u Daytonskom sporazumu rečeno”.

Ukoliko te snage, rekao je, budu dominatne, jasno je da BiH “kao država nema budućnosti i da je iluzorno pričati o EU”.

Na sastanak sa Stefanom Füleom pozvan je lider SDA Sulejman Tihić, a HDZBiH u odsustvu njenog predsjednika predstavljat će zamjenik Niko Lozančić.