Sastanci kod Fülea
0

FOTO / Dodik: "Šteta što nema Silajdžića, bio bi nam upotrebljiv"

Piše: Almir Panjeta
Komesar za proširenje EU Štefan Füle u okviru dvodnevne posjete BiH razgovarao je i sa liderima stranaka koje će nakon izbora učestvovati u vlasti. Svi su nakon sastanka iznijeli opredjeljenje ka euroatlantskim intergracijama, spremnost na kompromise i slične uobičajene fraze. Uz sve to, lider SNSD-a Milorad Dodik bio je nešto konkretniji: "Vlast na državnom nivou neće biti formirana prije februara".
Dodik:
Dodik: "Vlast na državnom nivou neće biti formirana prije februara" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
"Mslim da je pošteno da naredni predsjedavajući Vijeća ministara bude iz reda hrvatskog naroda, posebno poslije ove prevare sa Željkom Komšićem. Slična prevara pokušana je i u RS-u sa Mladenom Ivanićem, kako bi Bošnjaci imali sva tri svoja člana Predsjedništva, ali nije uspjelo. Lagumdžija od nas neće dobiti podršku, podržat ćemo Dragana Čovića", konkretan je bio Dodik, te je dodao kako smatra da vlast na državnom nivou neće biti formirana prije februara. Na upit kako komentariše to što na pregovorima nema i lidera Stranke za BiH, Dodik je uz ciničan osmijeh kazao:

"Šteta što nema Silajdžića, bio bi nam upotrebljiv".

Kazao je da, kakva god se vlast formira, SNSD neće odustati od podjele državne imovine, nastojanja da se ukine OHR, te da će tražiti ukidanje Tužilaštva i Suda BiH.

"Ukoliko se te dvije institucije koje nisu u skladu sa Daytonom ne ugase, mi ćemo proglastiti zakon kojim se njihov rad neće priznavati na teritoriji RS-a", najavio je Dodik svojevrstan puč i udar na dvije visoke institucije.

Kod Fülea "na minderu" su bili i predsjednik SDA Sulejman Tihić i budući član Predsjedništva iz ove stranke Bakir Izetbegović. Tihić je kazao kako je vlast na državnom nivou bez SDA moguća formalno, ali ne i u praksi. Kazao je da će o budućim koalicijama govoriti nakon što se "ohladi" priča oko izbora.

Tihić i Izetbegović:
Tihić i Izetbegović: "Na SDP-u i SNSD-u je najveća odgovornost" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)

"Uvijek se govorilo kako su nacionalističke stranke glavni problem. Sada imamo dvije socijaldemokratske stranke, koje su dobile najveći broj glasova, i na njima je odgovornost da povedu zemlju naprijed. Odgovornost SDA u vezi s tim je manja nego ranije", kazao je Izetbegović, dok je "lopticu" na SNSD i SDP, koje vjerovatno neće sarađivati, prebacio i Tihić.

"Kada je u pitanju mandatar Vijeća ministara, ne postoji obavezna rotacija prema nacionalnosti, nego je to stvar političkih dogovora, ali SDP i SNSD treba da vode računa i o tome", kazao je Tihić, te dodao kako je spreman sarađivati i sa HDZ-om, ali da neće pristati ni na kakve ucjene i priče o Mostaru kao o stolnom gradu Hrvata, jer su "Mostar i svi drugi gradovi i hrvatski i srpski i bošnjački".

HDZ su na sastanku sa komesarom za proširenje EU predstavljali Borjana Krišto i Niko Lozančić, koji su kazali kako bez ove stranke nema vlasti u BiH. Dodali su kako je bitno da se smire tenzije nastale tokom predizborne kampanje, te su istakli bitnost nastavka pregovora oko bitnih ustavnih reformi.

Krišto i Lozančić:
Krišto i Lozančić: "Nema vlasti bez HDZ-a" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je proglasio apsolutnu pobjedu koju Dodik apsolutno negira, kazao je kako je sa Füleom razgovarao o konačnom ukidanju viznog režima za građane BiH.

"Nadam se da će on u svom kapacitetu učiniti sve što je moguće da odluka Evropskog parlamenta što prije preraste iz odluke u konkretnu akciju, da bi bh. građani mogli slobodno putovati Evropom. Postoji određena procedura kojom se to može učiniti i očekujem da će tako i biti", kazao je Lagumdžija, dodajući kako mu je Füle čestitao na izbornoj pobjedi, te izrazio očekivanja da će SDP oformiti vladu koja je opredijeljenja za evropske integracije i krenuti u rješavanje onih stvari za šta su dobili mandat građana.

Kazao je kako u ustavne promjene treba krenuti odmah, ali da će biti problema s onim političkim snagama koje smatraju da taj proces treba zaustaviti.

"Za SDP to je prioritetni plan - plan A", kazao je, te dodao da će njegova stranka vrlo brzo krenuti u formiranje kantonalnih i federalne vlade, te da kad je državni nivo u pitanju neće pristati na "trule koalicije".

Kod Fülea je bio i utemeljitelj Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, koji je samo kazao da je sastanak bio veoma konstruktivan i informativan, te da je najviše govora bilo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Dodao je kako nije bilo prejudiciranja u vezi sa formiranjem postizbornih koalicija, već da se najviše govorilo o napretku BiH ka EU.