Gostovanje u Klix Studiju
51

Dodik govorio o štrajku u pravosuđu RS-a: Sudijama treba smanjiti plate, a ostalim radnicima povećati

V. K.
Milorad Dodik tokom gostovanja u Klix Studiju (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik tokom gostovanja u Klix Studiju (Foto: Klix.ba)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik osvrnuo se tokom gostovanja u Klix Studiju s Emelom Burdžović na pitanje štrajka u pravosudnim institucijama u RS-u te je poručio kako taj problem traje više od 15 godina.
Tokom razgovora, Dodik se dotakao situacije u ovom bh. entitetu te je komentirao zahtjeve zaposlenika u pravosudnim institucijama.

"To je neko drugo pitanje koje traje 15 godina. Tada su isto tako intervencijama stranaca sudijama date veće plate, odvojeni su kao da su vanzemaljci, a daktilografi i ostali radnici su ostali ispod crte. Još dok sam bio premijer znao sam da je to bilo pitanje koje treba riješiti. Treba riješiti tako što sudijama treba smanjiti plate, a povećati ostalim radnicima. To će biti moj prijedlog", rekao je Dodik za Klix.ba.

Nešto ranije, predsjednik Sindikata pravosuđa RS-a Siniša Petrović u razgovoru za Klix.ba izjavio je kako su uposlenici već osmi dan u štrajku.

"Mi smo donijeli odluku drugog februara da ćemo 28. februara stupiti u štrajk i dali smo dovoljno vremena, kako bi mogli kroz pregovore mogli da pokušamo doći do rješenja da do štrajka ne dođe. To se nije desilo i desilo se da nije bilo pomaka u pregovorima i mi smo 28. februara započeli štrajk u pravosudnim institucijama Republike Srpske", kaže Petrović.

Petrović navodi da se u štrajk krenulo sa 29 institucija, a u ovom trenutku su 34 institucije štrajku, te da broj institucija u štrajku raste, ali i da neke institucije nisu imale sindikalne organizacije, ali su početkom štrajka pristupile štrajku i na ustavno zagarantovano način tražili prava.

"Zahtjevi su da se prestane sa diskriminacijom u pravosudnim institucijama jer imamo situaciju da su zakoni koncipirani da jedni imaju regres, a drugi nemaju regres. Jedni imaju topli obrok drugi nemaju. Jedni imaju naknadu od 0,5 posto, drugima je to 0,3 posto za staž. Tražili smo da se iz zakona o platama odredba da se nakanada za težinu poslova, a u pravosuđu su posebni uslovi rada i specifična vrsta poslova koju obavljaju tehnički radnici i administrativno osoblje, da se ta naknada koja jeste zakonom o platama 35 posto, je uračunata u osnovnu platu i ustvari je nema, da se ona uputi na posebni ugovor i da se ona može i valorizovati. Suština cijele priče je da se rad administracije, tehničkog osoblja u pravosudnim institucijama, da bi ljudi imali i bolji materijalni status i da bi se poboljšale plate", rekao je Petrović.