Reakcija na zahtjev Izetbegovića
0

Dodik: Dan RS-a ne može niko da dira, ni Ustavni sud BiH

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je 9. januar Dan Republike i da se to sigurno neće promijeniti.

"Neka Bakir Izetbegović slavi šta hoće, šta me briga. Ja mu ne branim, ali on neće nama osporiti da mi proslavljamo šta mi hoćemo", rekao je Dodik povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojim se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da to ne može niko da dira, pa ni Ustavi sud BiH.

"To je praznik Republike Srpske, proglašen u skladu sa Zakonom o praznicima. To je ranije bilo ocjenjivano. Ne može to niko dirati, za nas je to sveto. Ne može nikakav ustavni sud, pa ni Ustavni sud BiH ništa tu da uradi", naveo je Dodik.

On je dodao da Izetbegović "može slobodno da nastavi sa tom mržnjom prema Republici Srpskoj" i da to nije ništa novo.

"Što se tiče krsne slave, to je naša slava i neće Bakir Izetbegović sada nama još određivati da li je ili nije slava. Dosta su oni to radili u historiji. Neće više", zaključio je Dodik.

Bakir Izetbegović podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti dva člana Zakona o praznicima Republike Srpske kojim se 9. januar u RS-u utvrđuje kao praznik - Dan Republike.