{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović traži od Ustavnog suda BiH da ukine obilježavanje Dana RS

A
17.1.2013. u 13:22
5
63
Izetbegović traži od Ustavnog suda BiH da ukine obilježavanje Dana RS
5
Izetbegović traži od Ustavnog suda BiH da ukine obilježavanje Dana RS
Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojima se, kao zvanični praznik u tom entitetu, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.
U tekstu zahtjeva do kojeg je došla agencija Anadolija, Izetbegović navodi da Zakon o praznicima u RS nije u saglasnosti sa Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama koje štite ljudskih prava.

"Smatram da svako propisivanje praznika entiteta koji simboliziraju samo jedan, ili samo dva od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, predstavljaju mjere koje su sračunate na razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu i da imaju za cilj da naruše ili kompromituju priznavanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uslovima, ljudskih prava i osnovnih sloboda u svim oblastima života", naveo je Izetbegović i pojasnio da je „deveti januar 1992. godine datum kada je 'Skupština srpskog naroda u BiH' usvojila 'Deklaraciju o proglašenju Republike Srpskog naroda Bosne i Hercegovine' na područjima 'srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini'", istakao je Izetbegović.

Podsjetio je kako je tom deklaracijom predviđeno i "teritorijalno razgraničenje sa političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine", što je okarakterizirao kao namjeru da se formira država dominantno jednog - srpskog naroda uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava.

"To će se kasnije pokazati i tokom agresije na BiH kada je na tom teritoriju izvršeno sistemsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, uz činjenje brojnih drugih povreda međunarodnog humanitarnog prava, što će kulminirati genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici", naveo je bošnjački član Predsjedništva BiH.

"Sasvim je izvjesno da se ovaj datum u Republici Srpskoj proslavlja kao datum isključivo vezan za srpski narod pri čemu se priređuju crkvene svečanosti proslave ovog praznika. Ovog datuma se takođe slavi i krsna slava Republike Srpske - Sveti Arhiđakon Stefan što jasno ukazuje na oficijelnu vezu i odnos Republike Srpske prema isključivo jednoj religioznoj skupini – pravoslavcima, pri tome zanemarujući sve druge grupe i pojedince koji žive u Republici Srpskoj. Pravoslavni sveštenici aktivno učestvuju u ceremonijama obilježavanja ovog praznika i to ne samo svojim prisustvom već svojim religioznim ceremonijama dodatno daju značaj ovom datumu i na taj način stavljaju do znanja pripadnicima nesrpskog naroda da to nije njihov praznik već da se ovaj datum vezuje samo sa pripadnike Srpskog naroda koji su, učestvujući u radu Narodne skupštine prilikom prvobitnog usvajanja ovog datuma kao praznika, a bez učešća nesrba, i odlučili da se obilježava ovaj datum", zaključio je Izetbegović u zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske koji je danas podnio ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i predložio da članovi Zakona kojim se utvrđuje Dan Republike Srpske budu proglašeni neustavnim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: