BiH
0

Dodik: Borci se moraju obračunati sa "spekulantima"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas da u boračkim strukturama u RS-u ima i onih koji su dobili prava koja im ne pripadaju.

"Činjenica je da u boračkim strukturama ima onih koji su izvan morala i prava dobili određene statuse i na bazi toga značajno opterećuju budže", rekao je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodajući da su "ranije kroz boračke strukture prošli razni spekulanti i bitange, koji nemaju prava, a koriste ih, a da 'istovremeno' istinski borci to gledaju i ne reagiraju".

Neophodna je spremnost, posebno Boračke organizacije RS-a, da se uđe u reviziju tih prava, i isključe svi kojima tu nije mjesto.

"Mjerićemo našu saradnju upravo kroz to pitanje", naveo je Dodik i dodao da su neki posebne zahtjeve boraca koristili za "političku galamu, koja ne može pomoći".

Sutra bi predstavnici Vlade RS-a Boračke organizacije (BORS) trebalo da održe treći sastanak da bi se konačno definirano način da se nadoknade sredstva i ublaži nezadovoljstvo oko 10.000 osoba iz reda boračkih kategorija kojima su umanjene penzije od ovog mjeseca zbog čega su bili zaprijetili i protestima u RS-u.

I dalje je sporno na koji način će izvršna vlast izdvojiti ta dodatna sredstva.