Konačna odluka
1.7k

Dodatne snage EUFOR-a u BiH bit će raspoređene u kasarnama u Prijedoru i Bijeljini

V. K.
Dodatne snage EUFOR-a stigle u BiH prije nekoliko dana (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dodatne snage EUFOR-a stigle u BiH prije nekoliko dana (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što je kontingent snaga EUFOR-a u BiH prije nekoliko dana postao bogatiji za 500 pripadnika rezervnih snaga ove organizacije, donesena je i odluka o konačnom raspoređivanju ovih trupa na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Kako nezvanično saznaje Klix.ba, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine potpisalo je odluku kojom će se EUFOR-u na raspolaganje dati kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Prijedoru i Bijeljini.

Tako će 500 pripadnika rezervnog sastava EUFOR-a, biti raspoređeno na sjeveroistok i sjever Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko dana je zabilježen kontinuirani dolazak vojnika i oklopnih vozila EUFOR-a u BiH. Prije četiri dana, oglasili su se i iz EUFOR-a te su saopćili kako je svih 500 pripadnika ove organizacije stiglo u BiH te da će raditi na jačanju sigurnosti u državi.


"Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja", stoji u objavi EUFOR-a.

Podsjetimo, nakon što je Rusija napala Ukrajinu vojne snage i u Evropi se reorganizuju kako bi održale sigurnost svih država. EUFOR je u skladu s tim poslao dodatne vojnike u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, a s njima pristižu i motorizovani vodovi.

Sigurnosna situacija u Evropi se smatra narušenom, ali se navodi da nema otvorenih prijetnji u BiH. Iz EUFOR-a su kazali da osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 vojnika rezervnih snaga je u pripavnosti i mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku.

Facebook