BiH
0

Doboj dobija školu za trudnice

FENA
Doboj
Doboj
U Domu zdravlja Doboj u utorak, 31.januara, planirano je otvaranje škole za trudnice.

Ovaj projekat realizuje se uz pomoć donacije koju je obezbjedila firma Family-plus d.o.o. Banja Luka, partner Cryo-Savea za Bosnu i Hercegovinu, vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija.

Cilj škole za trudnice je da svim trudnicama iz regije Doboj pruži edukaciju o trudnoći i porođaju. Psihofizička priprema trudnica ima za cilj da trudnice zauzmu aktivan stav prema trudnoći i samom porođaju i tako kroz školu olakšaju tegobe koje prate trudnoću i pripreme se za porođaj. U završnoj fazi otvaranja su i škole za trudnice u Domu zdravlja Prijedor i Domu zdravlja Gradiška.

Cryo-Save je sa svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini počeo prije skoro tri godine i do sada je preko 1.850 porodica uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece.

Jedna od društveno korisnih aktivnosti i projekta koje realizuju je osnivanje i reaktiviranje deset škola za trudnice u Republici Srpskoj, kroz donaciju i potpuno opremanje takvih škola u kojima bi, pored edukativnog programa i psihofizičkih vježbi u cilju što kvalitetnije pripreme budućih majki za čin porođaja, trudnice i majke mogle dobiti pravu informaciju o matičnim ćelijama, mogućnostima prikupljanja i čuvanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, te mogućnostima koje one pružaju.

Matičnim ćelijama moguće je liječiti oko 100 oboljenja i preko 220.000 porodica u Evropi se odlučilo da pohrani ovaj neprocjenjivi izvor zdravlja u Cryo-Save-u, navode iz firme Family-plus.