Gradi se i potporni zid
58

Do prirodnog raja kod Sarajeva putem iz horora: Počinje sanacija ceste do Skakavca

M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Vodopad Skakavac jedna je od glavnih atrakcija kako za domaće tako i za strane turiste zbog netaknutih prirodnih ljepota koje mame, ali put do ovog raja na zemlji je kao iz horor priče. Ove godine će konačno to biti promijenjeno.

Od centra Sarajeva udaljen je oko 12 kilometara, ali zbog izuzetno lošeg puta vožnja traje dosta duže. Asfalt je davno popucao, o čemu smo pisali i prošlih godina, a sada su nastale i dodatne rupe koje vozač može primijetiti tek kada se približi.

Na brzu vožnju zaboravite jer tako dovodite u opasnost svoj život, ali i da vaš automobil bude znatno oštećen.

Cesta je oštećena i sa strana, a u pojedinim dijelovima je skroz nageta na jednu stranu. Zbog svega navedenog je vrlo teško naći prijevoz do ovog zaštićenog prirodnog područja. To bi se uskoro trebalo konačno promijeniti.

U toku su radovi na izgradnji potpornog zida Nahorevo - Muharemovići za koju je sredstva izdvojila Općina Centar. Izvođač radova je firma Bosman.

Načelnik Nedžad Ajnadžić najavio je danas kako će i radovi na asfaltiranju ove ulice početi već u petak. Zahvalio se građanima koji su dali dio svog zemljišta u zamjenu istaknuvši kako će uspjeti zaobići neugodne serpentine.

Sanacija je najavljivana i ranije, ali su u prošloj godini tek okončani poslovi u vezi imovinsko-pravnih odnosa. Ukupna dužina ove saobraćajnice od sela Nahorevo do granica zaštićenog područja je 4.500 metara.

Vodopad Skakavac je proglašen spomenikom prirode 25.4.2002. godine. Samo danima vikenda ovo područje posjeti više od 1.000 turista.