Potpredsjednik DF-a
207

Đonlagić: Kakvu je kampanju vodila Naša stranka ne bi me čudilo da HDZ podrži Falatara

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Funkcioner Naše stranke (NS) Boriša Falatar može biti izabran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH samo ukoliko za njega glasaju delegati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, stav je potpredsjednika Demokratske fronte (DF) Dženana Đonlagića.

Nakon što je portal Klix.ba objavio kako će Naša stranka pokušati da u Domu naroda Parlamenta FBiH "progura" Borišu Falatara u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na Twitteru se oglasio potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.

"Ako zaista bude kandidat, u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH može samo ako mu u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH glasove, uz jedan glas, koliko ima Naša stranka, dodaju još glasove iz HDZ-a. No, kakvu predsjedničku izbornu kampanju su vodili Naša stranka i Falatar, ne bih se iznenadio da se to i desi", napisao je Đonlagić.

Na ovaj način praktično je potvrđeno kako Demokratska fronta, koja ima jednog delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, ne namjerava dati svoj glas Falataru koji je u toku predsjedničke kampanje, a i poslije, iznosio žestoke kritike na račun predsjednika DF-a Željka Komšića.

Da bi Falatar bio izabran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potrebno je da za njega glasaju najmanje tri delegata iz reda hrvatskog naroda. U tom klubu HDZ i stranke okupljene oko HNS-a imaju 13 delegata, a Naša stranka, Demokratska fronta, Laburistička stranka (Fikret Abdić) i Goraždanska priča (Za boljitak, LDS BiH, Komunistička partija i Bosanskohercegovačka narodna stranka) po jednog.

Prema trenutnom stanju, postoje dva scenarija prema kojima bi Falatar mogao biti izabran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prvi je da pored svog glasa Naša stranke dobije i glas stranke Fikreta Abdića, kao i Goraždanske priče, a drugi scenarij je da za Falatara glasaju HDZ-ovi delegati.