BiH
24

Đokić: Dodik nek podnese ostavku ako odgodi referendum u RS-u

FENA
Lider Socijalističke partije Republike Srpske (SP RS) Petar Đokić smatra da bi entitetski predsjednik Milorad Dodik trebao da podnese ostavku, ukoliko pristane da se odgodi referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a.

Komentarišući nezvanične informacije da bi premijer Srbije Aleksandar Vučić mogao zatražili od Dodika da se odgodi referendum u RS-u, zakazan za 25. septembar, Đokić, čija je partija u vladajućoj većini u RS-u, zajedno s SNSD-om i DNS-om, je kazao da je njegov iskreni stav da bi Dodik trebao da ponese ostavku, ako bi to prihvatio.

"Ne bi imalo nikakvog smisla da bude predsjednik RS-a, ni bilo ko drugi ko bi na taj način djelovao",rekao je predsjednik socijalista RS-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Pitanje referenduma, navodi, nije ad hoc pitanje, koje je tek tako nekome palo na pamet, već se "promislilo i dugo analiziralo stanje i ponudila parlamentu i građanima ta opcija".

Stoga smatra da se ni Vučić niti bilo ko drugi "neće se uplitati u to, jer bi time pokazao da se upliće u unutrašnje stvari u našoj zemlji, što ne treba ni njima, niti bilokome drugom".

"Sigurno da po ovom pitanju može biti konsultacija i one su korisne. I danas ćemo se sresti s Vučićem i delagacijom Vlade Srbije i drago nam da oni dolaze u RS", rekao je Đokić i dodao da je neophodna saradnja s okruženjem, ali da RS ima pravo na svoje odluke i one treba da se poštuju.