BiH
39

Tadić: Dodiku ide u korist ako OHR poništi odluku o referendumu u RS-u

FENA
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić tvrdi da bi eventualna odluka visokog predstavnika u BiH, kojom bi osporio referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, išla u korist entitetskog predsjednika Milorad Dodika.

"Visoki predstavnik ne bi imao pravo da donosi odluke koje su u suprotnosti s ustavnim poretkom ove zemlje, a dio tog ustavnog poretka je i RS. Ako se to ipak dogodi, smatrat ćemo da je to podrška Miloradu Dodiku i njegovim nastojanjima da sve ovo pretvori u jeftine političke poene, kako bi se pokazalo da je on mučenik koji nešto želi da uradi, a neko mu to ne dozvoljava", ustvrdio je Tadić.

U tom slučaju, dodao je, vidjela bi se sprega koja postoji, kako je naveo, između dijela međunarodne zajednice i Dodika, koja je dovela do toga da je RS najzaduženija zemlja na Balkanu i s najmanjim stepenom ljudskih prava.

Tadić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao i da je pitanje referenduma uređeno Ustavom RS-a, koji daje pravo Narodnoj skupštini RS-a da prije nego donese odluku iz svoje nadležnosti, pita građane šta oni o tome mislie.

Sporno je, kaže, to što se referendum želi pretvoriti u izborno pitanje, jer će biti održan sedam dana prije izbora, a već se zna i rezultat izjašnjavaja građana.

Ali, dodao je, SDS neće biti protiv referenduma.