BiH
42

Đikić: Godina koju je "pojela vlast"

FENA
Emir Đikić (Foto: Anadolija)
Emir Đikić (Foto: Anadolija)
Ocjenjujući 2013. godinu na planu borbe protiv korupcije može se konstatovati da ne samo da nije postignut napredak već je vladajuća koalicija nastavila, kao i 2012., aktivno raditi na destrukciji postojećeg zakonskog okvira i institucija za borbu protiv korupcije, smatra predsjedavajući Odbora direktora Transparency International BiH Emir Đikić.

Đikić kaže da su brojni primjeri takve prakse, koji uključuju devastaciju Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama, kontinuirane pokušaje rigidnijeg reguliranja pristupa informacijama.

Na polju primjene zakona, smatra, situacija je još složenija.

"Pravosudne i institucije za provođenje zakona nalaze se pod direktnom političkom kontrolom, stoga i ne iznenađuje činjenica da procesuiranje političke korupcije u kontinuitetu izostaje, a oni slučajevi koji se otvore plod su međusobnih političkih obračuna. Brojne afere koje su se i u medijima u velikoj mjeri pojavljivale vezane za kapitalne investicije kao što su gradnja autoputeva ili funkcionisanje javnih kompanija ostale su van domašaja pravosuđa", kazao je Đikić.

Zaključio je da zbog toga 2013. godinu slobodno možemo u segmentu borbe protiv korupcije nazvati "godinom koju je pojela vlast".

"Budući da je 2014. izborna godina očekivati je jačanje demagoške i predizborne borbe protiv korupcije, a za realnu borbu protiv korupcije ćemo ipak morati čekati neku novu vlast koja će biti spremna i imati dovoljno političke volje i snage da započne obračun s ovom pošasti", smatra predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić.