|

Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepovjerenja u nadležne institucije

Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepovjerenja u nadležne institucije
1
A
Anadolija
5.2.2014. u 13:42
2
komentara
1

dijeljenja
Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepovjerenja u nadležne institucije Foto: Anadolija
Centru za pravnu pomoć građanima Transparency  Internationala (TI) BiH u toku prošle godine stiglo je 176 prijava za korupciju, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.
Najviše prijava, kazala je koordinatorica Centra Ena Kljajić Grgić, odnosi se na rad organa uprave, obrazovanja, zdravstva te prava na slobodan pristup informacijama.

"TI BiH u 2013. godini dobio je šest sudskih sporova i to protiv Vlade RS-a, Ministarstva finansija RS, MUP-a RS te Uprave za geodetske poslove ovog bh. entiteta", navela je Kljajić Grgić.

Iz TI BiH napominju da iz godine u godinu raste broj prijava građana protiv korupcije, ali i ističu da on nije ni probližno u razmjeri s obimom korupcije u BiH, koja se zbog toga naziva „okovanom zemljom“.

"Povjerenje građana u institucije veoma je nisko, jer većina njih smatra da su institucije nadležne za borbu protiv korupcije korumpirane“, izjavila je portparol TI BiH Ivana Korajlić.

Dodatan problem je i postojanje kolizije između zakona BiH i zakona Federacije BiH oko zaštite lica koja prijavljuju korupciju unutar institucija, takozvanih zviždača, ali i činjenica da u RS-u ova oblast još nije zakonski urađena.

TI BiH jučer je najavio i otvaranje nagradnog konkursa za izradu amaterskog videospota koji će biti dio ovogodišnje kampanje "Probudi se“, čiji je cilj da se u izbornoj godini nametne pitanje problema korupcije s kojim se BiH susreće.

"Korupcija neće prestati ako zatvoriš oči“, poruka je TI BiH građanima, koji ujedno pozivaju i političke parije da tokom kampanje iznesu jasan stav koji se mehanizmima namjeravaju boriti protiv korupcije.

"TI BiH će u toku predizborne kampanje vršiti monitoring s ciljem da se utvrdi kako funkcioneri javna sredstva koriste u vlastitu promociju i stranke koju predstavljaju“, kazala je Korajlić.

Ona je podsjetila da trošenje javnog novca na taj način do sada u BiH nije bilo sankcionisano.

"Iako su i službe za reviziju javnog sektora i finansijska policija do sada utvrđivali nenamjensko trošenje sredstava institucija u predizborne svrhe, pravosudne institucije u BiH, prije svega, nadležna tužilaštva do sada nisu na to reagirala niti otvarala istrage", zaključila je Korajlić.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...