BiH
6

TI: U BiH nema volje za rješavanje problema korupcije

FENA
Transparency International (TI) BiH uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH sačinio je monitoring provođenja antikorupcijskih reformi u BiH za period 2011. - 2012. godina u kojem je konstatirano da se ne može biti zadovoljno stepenom ispunjavanja mjera usmjerenih na borbu protiv korupcije te da je očigledan nedostatak volje za rješavanje tog problema.

Kao glavne prepreka napretku uočeno je, između ostalog, kašnjenje u provedbi antikorupcijske strategije i Akcionog plana, te nezadovoljavajuća provedba zakona na svim nivoima u BiH.

U okviru monitoringa TIBiH prati antikorupcijske aktivnosti u najosjetljivijim oblastima koje se reflektiraju kroz monitoring ispunjenosti međunarodnih obaveza BiH u borbi protiv korupcije, procesuiranje korupcije pred sudovima i tužilaštvima, izmjenu zakonskog okvira i implementacije zakona o sukobu interesa, funkcioniranja službi za reviziju javnog sektora te monitoring implementacije Zakona o javnim nabavkama.

TIBiH i Fond otvoreno društvo BiH godinama surađuju u ovoj oblasti, a izvršna direktorica Fonda Dobrila Govedarica kazala je danas da dosadašnji rezultati ne daju nadu za optimizam te da bi tako moglo ostati i u narednom periodu ako ne bude volje da se zajedno pristupi rješavanju problema korupcije.

"Ukoliko ne dođe do ozbiljnog suštinskog razgovora između onih kojima je posao da provode ove mjere i nas čija je misija da im pomognemo u tome, bojim se da ćemo stvari ponavljati i da će Strategija za borbu protiv korupcije, kao i mnogi drugi dokumenti, ostati samo spisak dobrih želja", kazala je ona.

Izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin podsjetio je da svi međunarodni dokumenti, koje je prihvatila, Bosnu i Hercegovinu obavezuju na uspostavu kvalitetnog zakonskog okvira uz adekvatnu implementaciju.

"Koliko smo daleko od toga pokazuje indeks stepena korupcije za 2012. gdje smo ponovo svrstani u nezavidnu poziciju, na začelje Evrope. Uprkos činjenici da je cjelokupan region doživio procvat borbe protiv korupcije, BiH nažalost nije učinila mnogo", kaže on.

Strategija za borbu protiv korupcije u BiH i Akcioni plan usvojeni su 2009. godine, a među glavnim ciljevima definirano je smanjenje nivoa korupcije i jačanje povjerenja u institucije vlasti na svim nivoima. Svi izvještaji o stanju korupcije u BiH, koji su u međuvremenu urađeni, pokazuju da stanje nije popravljeno.