BiH
0

Djelimično usvojena apelacija Nihada Bojadžića

SRNA
Ustavni sud BiH je na današnjoj sjednici djelimično usvojio apelaciju Nihada Bojadžića podnesenu protiv rješenja Suda BiH o određivanju pritvora.

Ustavni sud je zaključio da u ovom slučaju postoji kršenje prava na slobodu i bezbjednost ličnosti iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer je Bojadžiću, iako se nalazi u pritvoru prema ranijem rješenju za krivična djela iz drugog postupka, određen novi pritvor, koji počinje teći dan nakon isticanja ili ukidanja ranijeg pritvora, a to ne propisuju izričite zakonske odredbe, niti za to postoji jasna sudska praksa.

Nihad Bojadžić tereti se pred Sudom BiH za ratne zločine nad Hrvatima u selu Trusina u opštini Konjic.

Ustavni sud je odbacio apelaciju Miralema Galijaševića podnesenu protiv Odluke o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona od 1. juna 2012. godine, kojom je Galijašević smijenjen sa funkcije predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Ustavni sud je zaključio da nije nadležan da odlučuje o apelaciji koja je izjavljena protiv te odluke, jer navedeni akt o izboru, odnosno smjeni rukovodstva zakonodavne vlasti, nema svojstvo presude, bar ne u onoj mjeri kao da ga je donio "bilo koji sud u BiH", odnosno da nema svojstvo odluke prema Ustavu BiH, saopšteno je iz suda.

Ustavni sud je zbog istih razloga odbacio apelaciju Denisa Zvizdića i Slavka Primorca podnesenu protiv Odluke o razrješenju predsjedavajućeg i potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 26. juna.

Ustavni sud BiH je riješio osam zahtjeva za donošenje privremenih mjera i 245 apelacija.