{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud BiH: Odbačena apelacija Zijada Turkovića

S
15.5.2012. u 15:21
0
3
Ustavni sud BiH: Odbačena apelacija Zijada Turkovića
0
Ustavni sud BiH: Odbačena apelacija Zijada Turkovića
Zijad Turković
Ustavni sud BiH danas je, kao očigledno neosnovanu i preuranjenu, odbacio apelaciju Zijada Turkovića podnesenu protiv rješenja Suda BiH kojima je apelantu određen pritvor.
Ustavni sud smatra da činjenice u odnosu na koje se podnosi apelacija očigledno ne predstavljaju kršenje prava koje apelant navodi, odnosno apelant nema "opravdan zahtjev" da se poziva na kršenje prava na slobodu i bezbjednost Ustava BiH i Evropske konvencije.

Djelimično je usvojena apelacija Aisa Benkhira protiv presuda Suda BiH kojom je apelantu produžena mjera stavljanja pod nadzor.

Sud je zaključio da postoji povreda Ustava BiH i Evropske konvencije u situaciji kada lice koje je lišeno slobode zbog prijetnji za bezbjednost BiH u vrijeme određivanja i produženja mjere nadzora nema status državljana BiH ili nema regulisano pravo da boravi u BiH, a lišavanje slobode nije preduzeto zbog vođenja postupka protjerivanja, niti se može podvesti pod neki od preostalih izuzetaka utvrđenih članom 5. stav 1. Evropske konvencije.

Na današnjoj sjednici riješeno je 17 zahtjeva za donošenje privremenih mjera i 131 apelacija. U 17 od 30 meritornih odluka Ustavni sud je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija biće održana 13. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: