{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijene apelacije Kneževića, Mejakića i Leleka protiv presuda Suda BiH

F
10.10.2012. u 17:25
0
0
Odbijene apelacije Kneževića, Mejakića i Leleka protiv presuda Suda BiH
0
Odbijene apelacije Kneževića, Mejakića i Leleka protiv presuda Suda BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na danas održanoj sjednici Vijeća od pet sudija riješio sedam zahtjeva za donošenje privremenih mjera i 157 apelacija.
U 11 od 36 meritornih odluka Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz člana II/3.e Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je, između ostalog, odbio apelacije Duška Kneževića i Željka Mejakića podnesene protiv presuda Suda Bosne i Hercegovine kojima su proglašeni krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora.

Također, na sjednici je zaključeno da ne postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3.e Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. st. 1. i 3. tačka d Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u situaciji kada je Ustavni sud iz obrazloženja osporenih odluka utvrdio da krivica apelanata za krivično djelo zločina protiv čovječnosti nije utvrđena proizvoljnom ocjenom dokaza i kada su neosnovani navodi da im nisu osigurani pismeni zapisnici i transkripti sa sjednica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Naime, apelantima je, uz poštivanje principa kontradiktornosti, bilo omogućeno da ospore dokaze Tužilaštva ili da lično izvedu dokaze, a sudovi su u osporenim odlukama dali zadovoljavajuće, jasne i potpune razloge iz kojih je vidljivo da su ocijenili sve izvedene dokaze obiju strana u postupku kao i relevantne materijalnopravne propise.

Ustavni sud odbio je apelaciju Željka Leleka podnesenu protiv presuda Suda Bosne i Hercegovine kojima je osuđen na kaznu zatvora zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti.

Zaključeno je da nema kršenja prava na pravično suđenje iz člana II/3.e Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u situaciji kada su redovni sudovi za svoju odluku dali detaljna i jasna obrazloženja, odnosno kada je osuđujuća presuda zasnovana na dokazima koji su izvedeni na glavnom pretresu i kada apelantu nije bilo onemogućeno da ispita sve dokaze Tužilaštva ili da izvede svoje dokaze, a pri tome primjena zakona nije bila proizvoljna ni diskriminacijska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: