Tužna prognanička priča
25

FOTO / Dječiji doplatak hrani porodicu Osmanović

Piše: D. Brkić
Mersida sa sinom Kenanom
Mersida sa sinom Kenanom
U povratničko mjesto Skugrić kod Milića, porodica Envera Osmanovića se vratila još 2001. godine. Među prvima! Uselili su u obnovljenu kuću, a od države su dobili pet ovaca za novi početak.

Enver i supruga Mersida su u novom domu podizali četvero djece. Snalazili su se kako znaju i umiju sve do porodične tragedije koja ih je zadesila sredinom augusta.

''Moj suprug je otišao s djecom na kupanje u obližnjoj rijeci. Ne znam da li je skočio u vodu ili se okliznuo, ali je tog dana zadobio višestruki prijelom kičme. Prevezli smo ga u UKC Tuzla gdje je mjesec dana bio priključen na aparate. Umro je 15. septembra u 34 godini'', sa suzama u očima priča Mersida Osmanović.

Rijeka je plitka, kaže ona, tako da nikom nije jasno kako se to desilo. Djeca, najstariji jedanestogodišnji Ahmed, sedmogodišnja Amina, trogodišnji Ajdin i petnaestomjesečni Kenan još uvijek nisu svjesni da su ostali bez oca. Samo pitaju za njega, govori Mersida, a nedavno, kada je bio tevhid, plakali su jer shvataju kako nema njihovog oca.

Trogodišnji Ajdin
Trogodišnji Ajdin
''Borio se za sve nas. Uzgajali smo krastavce, bavili se stočarstvom, a nedavno je dobio motokultivator kako bi obrađivao zemlju. Nakon njegove smrti preživljavamo sa 140 KM dječijeg doplatka. Školujem Ajdina koji je peti razred i Aminu koja je prvačić, imam trogodišnjaka i bebu, ne znam kako ću im obezbijediti dostojanstvene uslove za život i odrastanje”, govori ona.

Mersida kaže kako joj je novčano pomogla naša državljanka koja živi u Americi. Međutim, dolazi zima, a ona moli sve dobre ljude da joj na bilo koji način pomognu kako bi preživjela sa svojom djecom. Uskoro će i Kurban-bajram…

Broj tekućeg računa za donacije:

555-006-815-030-8324 otvoren u Novoj banci, filijala Milići

Broj deviznog računa:

555-260-100-491-1643 otvoren u Novoj banci, filijala Milići

Kontakt broj Merside Osmanović je 065/802 – 283.