BiH
0

Evropski pokret: Pomoć porodici Osmanović iz Milića

FENA
Mersida sa sinom Kenanom
Mersida sa sinom Kenanom
U sklopu aktivnosti u regiji Birač, Evropski pokret u BiH priključio se akciji pružanja pomoći porodici Osmanović iz sela Skugrić, u općini Milići.

Naime, kako je saopćeno danas iz Evropskog pokreta, predsjednik ove organizacije Predrag Praštalo je u društvu potpredsjednika Općine Milići Senada Hasanovića obišao selo Skugrić, odnosno porodicu nedavno tragično nastradalog Envera Osmanovića iza kojeg su ostali supruga, četvero djece i stara majka.

Oni od tragičnog slučaja žive od 140 KM dječijeg dodatka.

Enver Osmanović, čija porodica se među prvima vratila na svoje prijeratno ognjište, bio je izuzetno vrijedan čovjek, o čemu dovoljno svjedoči jedan pogled na imanje oko kuće.

Porodica posjeduje motokultivator, imanje je uređeno, ali nažalost osoba koja je sve tu uredila i obrađivala više nije među živima, tako da je supruga ostala sama sa četvero malodobne djece, od kojih dvoje ide u školu i nisu u mogućnosti nastaviti Osmanov vrijedan rad.

"Ne radi se o tipičnom socijalnom problemu, nego o tragediji koja je zadesila ovu vrijednu obitelj i koja je radi toga onemogućena u ostvarenju osnovnih životnih potreba. Upravo radi toga, Evropski pokret u BiH poziva sve državne, entitetske i druge institucije, nevladine organizacije i ostale društvene subjekte da se udružimo u solidarnosti, pokažemo svoju ljudskost i humanost, posebno u predvečerje predstojećeg velikog vjerskog praznika i pomognemo gospođi Osmanović i njenoj brojnoj porodici, da se barem nešto lakše nose sa svojom tužnom sudbinom", ističu iz Evropskog pokreta.

Osiguranje osnovnih životnih namirnica, dovršetak prostorija za djecu u nedovršenoj kući te redovno primanje sredstava u obliku stipendija djeci bi bio više nego učinkovit potez društvene zajednice i podrška porodici Osmanović u teškoj situaciji, smatraju u Evropskom pokretu.