Međunarodni kongres
46

"Djeca - Stubovi svijeta": Borba za čovjeka u ljudskom biću garantuje prosperitet

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Višednevni međunarodni kongres, treći po redu, čiji je organizator Udruženje "Djeca Stubovi svijeta", otvoren je večeras u Sarajevu.

Ovogodišnja tema je "Etika u filozofiji življenja - borba za čovjeka u ljudskom biću". Mladi učesnici, mahom tinejdžeri, poručili su vršnjacima da uspjeh u toj vrsti borbe garantuje njihovoj generaciji svaki prosperitet.

Kongres je otvorio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović porukama da će znanje i vještine koje mladi stiču u obrazovnom procesu omogućiti da u budućnosti donose prave odluke, poboljšaju kvalitet života, integritet i dostojanstvo te zajedničko življenje u zajednici.

"Što se više ljudi aktivno uključuje u rješavanje zajedničkih problema, veće su mogućnosti za postizanje kvalitetnih i održivih rješenja. Živimo i svjedočimo vremenu u kojem je nažalost vrijednosni sistem narušen, ali zato samo istinskim vjerovanjem u promjene i zajedničkim upornim zalaganjima možemo dati doprinos društvu i državi u cjelini", rekao je između ostalog Osmanović.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je podrškom organizaciji ovog kongresa, dodao je, dalo mali doprinos ka promociji i njegovanju etičkih principa, neophodnih za stvaranje temelja za razvoj zdravog društva u kojem se promoviraju i poštuju najviše vrijednosti kao što su vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i demokratije.

Ministar je istaknuo ključnu ulogu i doprinos nastavnog osoblja na svim nivoima obrazovanja, počevši od predškolskog odgoja kao prve instance u obrazovnom ciklusu.

"Nažalost, živimo u vremenu kad se obrazovanje koristi u političke svrhe, u vremenu velikih demografskih promjena, migracija, brzog tehnološkog razvoja. Veliki je zadatak i misija nastavnog osoblja da obrazovanje održe u njegovoj primarnoj ulozi, ulozi njegovanja drugog i drugačijeg te promoviranja etičkih vrijednosti. Kroz omogućavanje mladima da unaprijede vlastite živote potiče se stvaranje ekonomski, ali i duhovno nezavisnih generacija koje su potpuno uključene u građanski život i mogu aktivno doprinijeti zajednici", riječi su ministra Osmanovića.

Mladim učesnicima Kongresa on je poručio da i njihova generacija treba da bude nosilac inicijativa za razvoj neophodnih životnih vještina i ključnih kompetencija koje će im pomoći na putu ka budućem pronalaženju i zadržavanju zaposlenja.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji se također obratio učesnicima, rekao je da mladi naraštaj kao najiskreniji i najpošteniji dio društva treba da očuva te kvalitete i gaji toleranciju, povjerenje te suživot svih naroda u BiH, posebno djece koja su budućnost zemlje.

Mektić je rekao da sudbinu Bosne i Hercegovine što prije treba prepustiti mladim ljudima jer vjeruje da će je oni povesti u bolju budućnost.

Njegova generacija, dodao je, kao i generacija prije, oduzela je djeci Bosne i Hercegovine budućnost ne dozvolivši da uživaju u mladosti i sreći. Stoga je mladim ljudima Mektić poručio da ustraju za ono što im pripada u zemlji koja ima preduslove da postane zemlja sretnih ljudi.

Učesnicima kongresa obratio se i gradonačelnih Sarajeva Abdulah Skaka riječima da taj skup šalje poruku o svakom mladom čovjeku kao nosiocu pozitivnih promjena.Djeca moraju ostati nada za čitavo čovječanstvo i nada za bolju budućnost, kazao je između ostalog. Tahani Komarica, viša stručna saradnica za razvoj i provođenje edukativnih programa u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, mladima je poručila da prvenstveno moraju istrajati na izgradnji vlastitog integriteta, dok je fra Ivo Marković, profesor na franjevačkoj teologiji u Sarajevu, istaknuo da je sloboda, koja je u temelju napretka čovječanstva, ugrožena od "proizvodnje mržnje i nepovjerenja". Predsjednica Udruženja "Djeca - Stubovi svijeta" Fatima Hukić kazala je da će borba za 'Čovjeka u svakom ljudskom biću' biti najteža borba u 21. stoljeću.

Međunarodni kongres čiji je organizator Udruženje "Djeca - Stubovi svijeta" održan je prvi put 2000. godine u Sarajevu pod pokroviteljstvom prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Drugi put je održan u turskom gradu Bursi 2012. godine.

Promovirajući etičke principe kao neophodni temelj zdravog društva, treći kongres će trajati do 9. septembra u Sarajevu, a učesnici će putovati i u Banja Luku preko Travnika i Jajca, gdje će se sresti s općinskim načelnicima. U Banjoj Luci će njihov domaćin biti Ramiz Salkić.