{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca iz poplavljenih područja BiH i Srbije na ljetovanju u Sloveniji

A
23.9.2014. u 11:46
212
4
Djeca iz poplavljenih područja BiH i Srbije na ljetovanju u Sloveniji
212
Slovensko humanitarno društvo UP organiziralo je ljetovanje za djecu bez jednog ili oba roditelja, iz poplavama najugroženijih područja Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im na ovaj način pomogli da se druže sa svojim vršnjacima i da lakše podnesu katastrofu koja ja zadesila njih i njihove porodice.


Naime, ljetovanje za djecu iz poplavljenih područja održano je na Debelom Rtiču u Sloveniji od 13. do 21. septembra. Ovaj humanitarni program je bio namijenjen djeci osnovnih škola starosne dobi od 6 do 14 godina, bez jednog ili oba roditelja, porijeklom iz BiH i Srbije.

Faila Pašić-Bišić, koordinatorica i vođa projekta, izjavila je za AA da je program boravka za djecu bio osmišljen kao aktivan odmor i druženje gdje su djeca imala izvanrednu priliku učestvovati u zanimljivim društveno zabavnim i sportsko rekreativnim aktivnostima.Dnevni raspored aktivnosti u lijepo organiziranom odmoru obuhvatao je zadatke koje djeca, s obzirom na dob i njihove psihofizičke sposobnosti, a shodno njihovim potrebama i željama, mogu ostvariti i družiti se sa svojim vršnjacima.

“Aktivnosti i zadaci bazirali su se prije svega na igri, koja je u ranoj životnoj dobi osnovni put sticanja znanja i određenih vještina. Budući da je rad u odmaralištu osmišljen kao zajednička aktivnost, neki od ciljeva ovog okupljanja djece bili su socijalizacija, solidarnost, društveni aktivizam, globalno učenje, kao i rehabilitacija djece sa poplavljenih područja”, istakla je Pašić-Bišić.

Društvo UP Jesenice, koje je za svoj humanitarni rad primilo brojna ugledna međunarodna i nacionalna priznanja, omogućilo je ljetovanje na moru za 60 mališana, a za većinu njih je to bio prvi susret sa morem.

Djeca iz Obrenovca i gradova sjeverne i istočne Bosne sklopili su tako nova prijateljstva, koja će u njihovim srcima ostati zauvijek.Djeca su pored bogatih aktivnosti, posjetila i nekoliko slovenskih gradova i bili počasni gosti u predsjedničkoj palači Republike Slovenije, gdje ih je ugostio predsjednik Borut Pahor.

"Različiti ljudi mogu na gubitke različito reagirati, ovisno o dobi, spolu, individualnim osobinama, uvjetima u kojima žive, podršci koju imaju ili nemaju. Ovaj projekat kao dio razvojne saradnje, odgovor je na posljedice poplava i konkretna rehabilitacijska pomoć djeci", rekla je Pašić-Bišić, koordinatorica projekta, koju je Ministarstvo za vanjske poslove Republike Slovenije odabralo u Nacionalni odbor Evropske godine za razvoj 2015.

Inače, ovo humanitarno društvo obavlja poslove koji obuhvataju organizaciju međugradske i međunarodne saradnje s jedinicama lokalne i regionalne vlasti u zemlji i odgovarajućim jedinicama u inozemstvu i njihovim udruženjima, saradnje s gradovima prijateljima u zemlji, Evropskoj uniji i drugim gradovima u svijetu, međunarodnim organizacijama i udruženjima osnovanim s ciljem promocije pojedinih društvenih djelatnosti i poslova u vezi sa provedbom razvojne saradnje i međunarodne humanitarne pomoći. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: