BiH
137

Desetero mališana Doma Bjelave prvi put sjelo u školske klupe

Piše: M. Nukić
Zvuk školskog zvona označio je početak školovanja i za desetero mališana KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave. Za ovaj dan su se pripremali cijelo ljeto. S ruksacima na leđima i osmijesima na licu ponosno su krenuli u prvi razred osnovne škole.

"Prvačićima smo podijelili torte i time smo poželjeli sreću u njihovoj novoj etapi života. Sa prvačićima smo imali posebne razgovore i pripreme i objasnili smo im da će se njihov život promijeniti u skladu sa školskim obavezama", rekla je Alisa Ibrahimović, stručna saradnica za informacije Doma Bjelave.

Ova ustanova trenutno ima 57 učenika koji će biti budući doktori, pravnici, ekonomisti i na razne načine doprinijeti bh.društvu.

Djeca su se tokom ljetnog raspusta odmorila i zabavila na raznim destinacijama, te se pripremila za školske obaveze. S članovima srpskog humanitarnog udruženja "Dobrotvor" djeca su provela sedam dana na crnogorskom moru u Bečićima, boravili su na planini Igman i Trebević, te su posjetili Visoko i Bugojno. Uz pomoć prijatelja i dobrih ljudi djeca su posjetila i Mađarsku u sklopu susreta djece domova, te Italiju.

"Ovim putem želimo da se zahvalimo svim prijateljima djece doma, kao i onima koji su obezbjedili pomenuta putovanje u saradnji sa ovom Ustanovom", dodala je Ibrahimović.