BiH
1

Djeca iz Konjević Polja u školskim klupama: Smijeh i radost u improvizovanim učionicama

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Smijeh i radost dočekali su ekipu Anadolije u hodnicima i improvizovanim učionicama u mjestu Nova Kasaba, nedaleko od Konjević Polja, gdje drugi dan nastavu pohađaju djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja, koja od 2. septembra, pa do jučer nisu išla na nastavu.

Prostor u Novoj Kasabi za 96 učenika bošnjačke nacionalnosti ustupio je lokalni medžlis Islamske zajednice, a nastavu realizuje 15 nastavnika i profesora iz Kantona Sarajevo (KS). Sobe u kojima se izvodi nastava opremljene su klupama, stolicama i ostalim potrebnim priborom za odvijanje nastavnog procesa. 

Savjetnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS) i koordinatorica cijelog projekta, Nihada Čolić, kazala je za AA da se u ovom prostoru po pedagoškim standardima za rad odvija nastava u otežanim uslovima za 96 učenika. Naime, radi se o djeci čiji roditelji su od vlasti u bh. entitetu Republika Srpska i rukovodstva osnovne škole u Konjević Polju tražili da ispošuju ustavom zagarantovana prava i privremeni međuentitetski sporazum o pravu na grupu nacionalnih predmeta koja uključuje učenje bosanskog jezika za njihovu djecu. 

Nastavu izvode nastavnici iz Sarajeva

“U saradnji sa federalnim Ministarstvom obrazovanja, kantonalnim ministarstvom, medžlisom IZ-a, ovdje realiziramo instruktivnu nastavu za 96 učenika”, pojasnila je Čolić. Prema njenim riječima, u nastavi su zastupljeni svi nastavni predmeti.

“Ovdje je ekipa od 15 profesionalaca i entuzijasta iz Kantona Sarajevo. Rade u punom kapacitetu i žele da ova djeca uspiju. Djeca će na kraju godine polagati razredni ispit u Osnovnoj školi ‘Vladislav Skarić’u Novoj Kasabi. Procedura njihovog upisa je u toku. Roditelji su tražili ispisnice iz škole u Konjević-Polju”, pojasnila je Čolić.

Djecu iz Konjević Polja u ovoj improviziranoj školi jutros su posjetili predstavnici OHR-a iz Sarajeva, koji su došli da razgovaraju o tome na koji način će se odvijati njihova daljnja komunikacija.

Roditelj Senad Muminović kazao je za AA da su se roditelji odlučili na, kako je kazao, "ovaj očajnički korak" nakon što su vidjeli da predstavnici međunarodne zajednice u BiH ne rade ništa kako bi riješili njihove probleme.

“U saradnji sa federalnim Ministarstvom obrazovanja i institucijama iz Sarajeva uspjeli smo dogovoriti da se ovdje izvodi instruktivna nastava kako bi djeca po završetku godine mogla polagati ispite, da ne bi ostala bez jedne školske godine. To je očajnički pokušaj koji smo morali uraditi”, pojasnio je Muminović.

Prema njegovim riječima, roditelji će također čekati presude sudova u ovom slučaju.

“Mi smo Osnovnom sudu u Srebrenici tužili školu u Konjević Polju ‘Petar Kočić’, tužbu smo uputili i Ministarstvu prosvjete u Banjoj Luci”, pojasnio je Muminović. 

On je dodao da ih je advokat obavijestio da spomenute institucije nisu ništa poduzele, ali je naveo da postoji mogućnost da podnesu apelacije Ustavnom sudu BiH i Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

“Najbitnije je da su djeca u školskim klupama i da stiču obrazovanje”, kazao je Muminović.

Djeca sretna, nastavnici zadovoljni

Učenica prvog razreda osnovne škole Džana Begić kazala je da joj je lijepo što je ponovo u školi te da je sretna zbog toga.

“Dok nisam išla u školu, učila sam kod kuće”, kazala je ona.

Učenik šestog razreda Esed Omerović veoma je radostan što je ponovo u školi,  jer mu je, kako kaže, kod kuće bilo dosadno.

“Sve ovo vrijeme sam ponavljao i učio kod kuće. Veoma sam sretan jer sam ponovo u školi sa drugarima. Nadamo se da će ovako biti i u budućnosti, zasad je dobro”, kazao je on.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti iz Sarajeva Elma Hodović kazala je da je danas drugi dan radi sa djecom iz Konjević Polja te da po svemu može zaključiti kako se oni veoma vesele ponovnom povratku u školske klupe.

“Djeca su pripremljena, i ono što je jako bitno jeste da oni žele da uče. Iskreno, primjete se neke rupe u znanju. Međutim, to ćemo mi u ovoj instruktivnoj nastavi jako dobro da uvježbamo kako bi oni uspješno položili razredni ispit koji slijedi na kraju školske godine”, pojasnila je Hodović.

Prvog dana školske 2013/2014. godine, 2. septembra, umjesto djece bošnjačke nacionalnosti, u Osnovnu školu "Petar Kočić", područna škola Konjević Polje, došli su njihovi roditelji. Oni su protestom, koji je potrajao cijelo polugodište, iskazivali nezadovoljstvo neodvijanjem nastave po planu i programu Tuzlanskog kantona, neuzimanjem u obzir proporcionalne zastupljenosti prema etničkoj pripadnosti učenika područne škole u formiranju školskog odbora i zapošljavanju nastavnog kadra, te nepovoljnim sanitarnim uslovima u školi.

Nakon što su propali svi pokušaji postizanja dogovora sa ministrom prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska Goranom Mutabdžijom, roditelji i djeca iz Konjević Polja 9. oktobra došli su u Sarajevo, gdje su pred Uredom visokog predstavnika u BiH (OHR) postavili šatorsko naselje. Tražili su od nadležnih institucija da riješe pitanja koja se odnose na uvođenje nacionalne grupe predmeta, te nacionalnog sastava školskog odbora.