{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca i roditelji iz Konjević Polja protestuju pred Parlamentom BiH

A
24.9.2013. u 12:06
18
43
Djeca i roditelji iz Konjević Polja protestuju pred Parlamentom BiH
18
Djeca i roditelji iz povratničkog naselja Konjević Polje protestuju ispred zgrade Parlamenta BiH tražeći da vlasti u Bosni i Hercegovini osiguraju djeci u entitetu Republika Srpska da pohađaju nastavu na maternjem jeziku i da im se omogući nastava iz takozvane nacionalne grupe predmeta.
Dvadesetak djece i isto toliko roditelja nalazi se ispred zgrade Parlamenta BiH od jutros, dok se u zgradi održava sastanak federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije.

Djeca nose transparente na kojima piše: "Stop diskriminaciji", "Mi smo ravnopravan narod i želimo da se ispoštuju prava".

Roditelj dvoje djece Senad Muminović kazao je da su danas došli da traže da im se u školi omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta.

"Mi samo tražimo ono osnovno što djeca treba da imaju", kazao je Muminović i dodao da ukoliko se ništa ne riješi po tom pitanju, djeca će ići u najbližu školu u Federaciji BiH.

Djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju i Vrbanjcima, oba mjesta u Republici Srpskoj, od početka ove školske godine nisu sjela u školske klupe jer traže da im se omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta u skladu sa ustavom, zakonom i privremenim međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: