{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca i roditelji iz Konjević-Polja podnijeli aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH

F
8.10.2014. u 18:34
34
11
Djeca i roditelji iz Konjević-Polja podnijeli aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH
34
Djeca i roditelji iz Konjević-Polja podnijeli aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH
Evropski sud za ljudska prava
Djeca i roditelji iz Konjević-Polja pokrenuli su jučer postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Zastupnici su tražili od strazburškog suda da se utvrde povrede prava na djelotvornu sudsku zaštitu, prava na obrazovanje na vlastitom jeziku i prava na zabranu diskriminacije u vezi sa pravom na obrazovanje na vlastitom jeziku.

Smatraju da će postupak u vezi sa pitanjem obrazovanja djece u BiH pred sudom u Strazburu, nakon predmeta "Sejdić i Finci“, te "Zornić", biti jedan od značajnih predmeta za građane BiH, jer otvara ne samo pitanje diskriminacije djece u okviru javnog obrazovnog sistema, već i pitanje održivog povrataka građana, ali i stvaranja ambijenta za razvoj pluralističkog društva na cijeloj teritoriji BiH.

U saopćenju se navodi da su se zastupnici djece i roditelja odlučili za ovaj korak zbog stava da sudski sistem u Bosni i Hercegovini ne može da pruži adekvatnu zaštitu ovim građanima BiH kada su u pitanju njihova elementarna prava, niti takvu zaštitu može i želi da pruži međunarodna zajednica u BiH.

Podsjećaju da djeca i roditelji već godinu dana vode tri postupka pred osnovnim sudovima u Srebrenici i Banja Luci, te pred Ustavnim sudom BiH, a da nijedan sud nije zakazao niti jedno ročište u vezi s ovim predmetima, niti su raspravljali o zahtjevima za privremenim mjerama.

Također, navode da je Osnovni sud u Srebrenici donio s velikim zakašnjenjem privremenu mjeru i mjeru osiguranja, ali javna vlast u Republici Srpskoj nije htjela da provede ove odluke.

- Sve krivične prijave protiv odgovornih osoba podnijete zbog opstrukcije sudskih naloga nisu procesuirane. S druge strane, javna vlast nadležna za obrazovanje u Republici Srpskoj izigrala je svaki dogovor koji je postignut s predstavnicima međunarodne zajednice - navodi se u saopćenju.

Naglašavaju da je slučaj "Konjević-Polje" odličan primjer kršenja svih elementarnih standarda pravne države i vladavine prava te da su u takvoj situaciji, djeca i roditelji izgubili svaku nadu u nezavisno i nepristrasne sudove, svjesni da za njihov slučaj ne postoji pravosudna vlast koja je u stanju da se odupre političkom pritisku institucionalnih i vaninstitucionalnih centara moći i da se problemi riješe u skladu sa ustavnim i međunarodnim standardima.

Na aplikaciji su radili domaći i inostrani advokati i pravnici kao što su Nedim Ademović iz Sarajeva i ekspert za kolektivna prava Joseph Mark iz Graca, saopćeno je iz Advokatske kancelarije Nedima Ademovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: