BiH
10

Roditelji iz Konjević Polja tužili BiH na Evropskom sudu za ljudska prava

Anadolija
Nedim Ademović
Nedim Ademović
Djeca i roditelji iz Konjević Polja, preko svojih zastupnika, pokrenuli su postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu protiv Bosne i Hercegovine u kojem traže da se utvrdi povreda prava na djelotvornu sudsku zaštitu, obrazovanja na vlastitom jeziku i prava na zabranu diskriminacije u vezi sa pravom na obrazovanje na vlastitom jeziku.

"Smatramo da će postupak u vezi sa pitanjem obrazovanja djece u BiH pred sudom u Strazburu, nakon predmeta 'Sejdić i Finci' te 'Zornić' biti jedan od značajnih predmeta za građane BiH, jer otvara ne samo pitanje diskriminacije djece u okviru javnog obrazovnog sistema, već i pitanje održivog povratka građana, ali i stvaranja ambijenta za razvoj pluralističkog društva na cijeloj teritoriji BiH", kazao je pravni zastupnik djece i roditelja iz Konjević Polja Nedim Ademović. 

Zastupnici djece i roditelja odlučili su se za ovaj korak zbog stava da sudski sistem u Bosni i Hercegovini ne može da pruži adekvatnu zaštitu ovim građanima Bosne i Hercegovine kada su u pitanju njihova elementarna prava, niti takvu zaštitu može i želi da pruži međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini.  

"Podsjećamo, djeca i roditelji već godinu dana vode tri postupka pred osnovnim sudovima u Srebrenici i Banjoj Luci, te pred Ustavnim sudom BiH, a da niti jedan sud nije zakazao niti jedno ročište u vezi sa ovim predmetima, niti su raspravljali o zahtjevima za privremenim mjerama. Osnovni sud u Srebrenici je donio sa velikim zakašnjenjem privremenu mjeru i mjeru osiguranja, ali javna vlast u Republici Srpskoj nije htjela da provede ove odluke. Sve krivične  prijave protiv odgovornih osoba podnijete zbog opstrukcije sudskih naloga, nisu procesuirane. S druge strane, javna vlast nadležna za obrazovanje u Republici Srpskoj izigrala je svaki dogovor koji je postignut sa predstavnicima međunarodne zajednice", naveo je Ademović.

Slučaj "Konjević Polje" je zoran primjer kršenja  svih elementarnih standarda pravne države i vladavine prava, napomenuo je advokat Ademović, naglasivši kako su "u takvoj situaciji djeca i roditelji izgubili svaku nadu u nezavisne i nepristrasne sudove, svjesni da za njihov slučaj ne postoji pravosudna vlast koja je u stanju da se odupre političkom pritisku institucionalnih i vaninstitucionalnih centara moći i da se problemi riješe u skladu sa ustavnim i međunarodnim standardima". 

Na aplikaciji su radili domaći i inostrani advokati i pravnici.