BiH
24

Djeca i roditelji iz Kamenice stigli u Sarajevo: Ostajemo pred OHR-om

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti iz Kamenice kod Zvornika, pridružili su se danas roditeljima i djeci iz Konjević-Polja koji više od 20 dana borave u šatorskom naselju ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Oko 50 djece i roditelja iz Kamenice, prenosi agencija Anadolija, došli su u Sarajevo kako bi, između ostalog, pružili podršku djeci i roditeljima iz Konjević-Polja, ali i kako bi ukazali na diskriminaciju koja je prisutna u ovom povratničkom naselju.

Djeca iz Kamenice se susreću sa mnogobrojnim problemima, kao što su nehumani uslovi za pohađanje nastave, nedostatak vode, trošni poljski toaleti koje djeca koriste, učitelji koji predaju samo srpski jezik na ekavici, iako u područnoj školi u Kamenici postoji nacionalna grupa predmeta, jer tu školu pohađaju samo bošnjačka djeca.

Djeci i roditeljima iz Konjević-Polja, prije nekoliko dana, pružili su podršku i roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši.

Član Savjeta roditelja Safet Rizvić kazao je da su došli kako bi pokazali prijateljima iz Konjević-Polja da nisu sami i da njihov problem nije samo njihov problem.

“Ovo nisu samo njihovi problemi, ovo su i naši problem. Došli smo da kažemo da ne tražimo ništa posebno osim onoga što nam pripada. Ovo je nastavak etničkog čišćenja. Ljudi hoće da nas obeshrabre i da napustimo naše domove. Mi smo spremni ovdje ostati do daljnjeg”, poručio je Rizvić.

Prema njegovim riječima, ostat će ispred zgrade OHR-a dok se ne riješe njihovi problemi.

“Ukoliko se naši problem ne riješe, ukoliko se neko od gospode iz OHR-a ne obrati, mi ćemo pozvati svoje porodice i ovdje više neće biti malo šatorsko naselje nego ćemo podići pravo naselje”, kazao je Rizvić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome gdje će djeca, tokom noći, biti smještena, Rizvić kaže da mogu ostati i na ulici, jer se ona nemaju gdje vratiti.

Prema riječima prisutnih roditelja, diskriminacija u Republici Srpskoj (RS) je prisutna na svakom koraku, a posebno je porazno da u drugoj deceniji 21. stoljeća čak i različiti autobusi prevoze djecu bošnjačke, odnosno srpske nacionalnosti, koja idu u centralnu Osnovnu školu "Jovan Cvijić" u Drinjači, gdje djeca iz otg kraja pohađaju školu od šestog do devetog razreda, a u kojoj nema nacionalne grupe predmeta.

"Djeca koriste tri prijevozna sredstva. Presjedaju iz jednog autobusa u drugi, i to je slučaj samo s djecom bošnjačke nacionalnosti. Jer, djeca srpske nacionalnosti, koja idu u istu tu školu i žive u Kamenici, putuju drugim autobusom i idu direktno od škole do kuće, bez mijenjanja autobusa. Bošnjaci u ovom mjestu potpuno su diskriminirani i tretiraju se kao građani drugog reda'', rekao je član Savjeta roditelja Sead Selimović.

U područnoj školi u Kamenici nastavu pohađa 40 učenika bošnjačke nacionalnosti. A roditelji traže učitelje bošnjačke nacionalnosti i osnovne uvjete za rad.

Djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.