BiH
0

Djeca bošnjačkih povratnika iz Kamenice kod Zvornika ponovo u školi

Anadolija
Safet Rizvić (Foto: Anadolija)
Safet Rizvić (Foto: Anadolija)
Područna osnovna škola u povratničkom zvorničkom naselju Kamenica ponovo je mjesto smijeha i sretnih dječijih lica. Djeca iz ovog mjesta od ove sedmice putuju zajedno, istim autobusom, do 15-ak kilometara udaljene Osnovne škole u Drinjači. A, samo donedavno nije bilo tako.

Nakon priče o aparthejdu koji u 21. stoljeću cvjeta u srcu Evrope, koju je nedavno objavila agencija Anadolija, problemi roditelja i djece u ovom mjestu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska polako se počinju rješavati.

"Djeca iz Područne osnovne škole Kamenica početkom ove sedmice sjela su u školske klupe”, potvrdio je za AA roditelj Safet Rizvić.

Inače, Kamenica je selo u kojem je nekada živjelo dvije hiljade, a danas je mjesto u kojem svoje živote nastoji obnoviti 1.500 povratnika, koji su preživjeli stravične zločine za vrijeme minulog rata 1992.-1995. No, i 18 godina nakon kraja rata u Bosni i Hercegovini, ovi ljudi su žrtve diskriminacije lokalnih vlasti.

Sve donedavno đake iz ovog mjesta vozili su do škole različiti autobusi. Jedan autobus vozio je isključivo djecu srpske nacionalnosti, i tim autobusom se nisu mogli voziti đaci bošnjačke nacionalnosti.

Međutim, zvornička vlast polako ispravlja svoje greške i počinje ispunjavati neke od uslova roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti.

“Oni su odgovorili, ali nisu u potpunosti ispoštovali naše zahtjeve. U narednom periodu očekujemo da će ispoštovati sve naše zahtjeve”, pojasnio je Rizvić. Prema njegovim riječima, bitno je da djeca više ne presijedaju tri puta na putu od škole do kuće.

Prevoz nije bio jedini problem Bošnjaka iz Kamenice. Vodosnabdijevanje, loši toaleti, kao i nastavni kadar, također su problemi u ovoj područnoj školi.

“Dogovoreno je vodosnabdijevanje škole, što je predstavljalo veliki problem za 40-tak bošnjačke djece koja tu pohađaju nastavu”, kazao je Rizvić.

Prema njegovim riječima, ostaje jedino problem nastavnog kadra, koji će, kako kaže, u narednom periodu biti riješen. Bošnjački povratnici zahtijevaju da u školi budu zaposleni, uz nastavnike srpske nacionalnosti, i nastavnici Bošnjaci, posebno kad je riječ o satima maternjeg jezika.

“Mi smo napravili prvi korak, pokazali znak dobre volje i da mi želimo da riješimo problem”, poručio je Rizvić.

Kako god, djeca više nisu razdvojena, sad zajedno putuju istim autobusom do škole.

U područnoj školi u Kamenici nastavu pohađa 40-tak učenika bošnjačke nacionalnosti. A roditelji su jedino tražili učitelje bošnjačke nacionalnosti i osnovne uslove za boravak djece u školi.

Nastavu trenutno izvode učitelji srpske nacionalnosti, koji pričaju i predaju srpski jezik. To je za roditelje bošnjačke djece neprihvatljivo. Oni, kako su kazali, žele da njihova djeca uče maternji, bosanski jezik.