Odluka u ponedjeljak
2.9k

Đaci u Sarajevu svakog drugog dana nastavu će pratiti videopozivom od kuće?

B. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Đaci u Sarajevu od septembra bi u školu mogli ići svaki drugi dan. Jedne sedmice nastavu bi pohađali ponedjeljkom, srijedom i petkom, a sljedeće utorkom i četvrkom. U onim danima u kojima ostaju kući nastavu bi pratili uživo putem videopoziva.
Takvu mogućnost najavila je Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, na današnjoj konferenciji za medije, kazavši da će konačna odluka biti donesena u ponedjeljak.

Potvrdila je da se odustaje od prakse iz prošle godine prema kojoj su đaci sedam dana išli u školu, a sedam nastavu pratili online. Kako je kazala, to se ove godine neće dešavati, jer se gubi kontinuitet u obrazovnom procesu. Sada je, prema njenim riječima, taj model prevaziđen i bit će unaprijeđen.

"To je podrazumijevalo duge pauze i dostavu materijala. Učenici su kod kuće bili usmjereni da rade samostalno ili s roditeljima. Kroz priručnik koji smo pripremili u julu, kombinovani model podrazumijeva da će se to odvijati putem live streama, videopoziva, tako da će i djeca kod kuće moći direktno pratiti sve ono što se dešava u učionici. Rotacija grupa će biti dinamičnija, nećemo imati blok od sedam dana, već će jedna grupa u školu ići u ponedjeljak, srijedu i petak, a sljedeće sedmice u utorak i četvrtak, ili čak i na dnevnoj bazi. Tu ćemo autonomiju ostaviti i školama, sve zavisi od veličine škole, broja učenika...", kazala je Hota-Muminović.

Rekla je da je idealan model gdje su svi učenici i nastavnici u školama, ali da toga u vremenu pandemije nema.

"Kakvu god odluku donesemo, ona neće biti idealna i ona je u suštini iznalaženje najboljeg načina, s najmanje štete. Najmanje štete znači što veći broj učenika što češće u učionici i tu ćemo pronaći algoritam", kazala je ministrica.

Kako je dodala, Krizni štab ima niz zaključaka i njihova je preporuka da nastava krene u punom obimu.

"Mi ćemo provjeriti da li to podrazumijeva i druge represivne mjere koje je spominjao premijer Edin Forto, tako da će to sve biti dio diskusije koju će Vlada imati s Kriznim štabom. U ponedjeljak ćemo znati kakav je konačan zaključak o tome", navela je Hota-Muminović.