{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Diskriminacija Bošnjaka i Hrvata pri zapošljavanju u RS-u

A
7.11.2012. u 11:41
0
19
Diskriminacija Bošnjaka i Hrvata pri zapošljavanju u RS-u
0
Diskriminacija Bošnjaka i Hrvata pri zapošljavanju u RS-u
U cilju dosljedne primjene amandmana na Ustav Republike Srpske o ravnopravnosti konstitutivnih naroda u RS je 2005. godine donesen Zakon o lokalnoj samoupravi shodno kojem se nacionalna struktura zaposlenih u organima lokalne uprave trebala uskladiti prema popisu stanovništva iz 1991.godine.
Iz informacije o provedbi ovog zakona koja se treba razmatrati u okviru današnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS, ističu sugovornici agencije Anadolija, vidljivo je da se već sedam godina svjesno vrše opstrukcije u njegovoj primjeni.

"Zakon je donesen, ali nigdje nisu navedene kaznene odredbe za one koji ga ne primjenjuju, pa imamo situaciju u kojoj se u većini opština on i ne provodi", kazala je dr. Vesna Jović, predsjednica Hrvatske humanitarno kulturne udruge "Danica" iz Banje Luke.

Prema podacima o nacionalnoj strukturi zaposlenih u lokalnim organima uprave u RS, koji su navedeni u informaciji entitetske Vlade, u većini od 62 opštine u RS-u nema Bošnjaka i Hrvata. I u opštinama gdje se nešto radilo na primjeni Zakona, stanje nije znatno bolje. Tako je u Doboju, u kojem su prema popisu iz 1991. godine Bošnjaci i Hrvati činili 52 posto stanovništva, danas u opštini, od 226, zaposlenih radi 25 Bošnjka i osam Hrvata.

U Prijedoru, od 208 opštinskih službenika, radi 19 Bošnjaka i pet Hrvata, a u Banjoj Luci, od 731 administrativnog službenika, pravo na rad dobila su 24 Bošnjaka i 37 Hrvata.

Razlog zašto nacionalna struktura zaposlenih ne odgovara popisu stanovništva iz 1991, prema navodima iz informacije Vlade RS je pojava da na nivou zaposlenih u organima jedinica lokalne samouprave nema dovoljnog odziva na konkurse za zapošljavanje iz reda Bošnjaka i Hrvata, odnosno grupa ostalih.

Uz to, ističu u Vladi RS, "činjenica je i da nema dovoljno motivisanosti za prijavljivanje na konkurse". Iako je nivo zapošljavanja u lokalnoj upravi tokom 2011. smanjen, pa čak, zvanično, 30 opština nije primalo nove radnike, i tamo gdje je bilo zapošljavanja, Bošnjaci i Hrvati gurnuti su na marginu.

Pravo na rad u organima lokalne uprave tokom prošle godine ostvarilo je devet Bošnjaka i četiri Hrvata.

"Podaci o provođenju Zakona o lokalnoj samoupravi u dijelu koja se odnosi na nacionalnu strukturu zaposlenih su alarmantni i jasan pokazatelj da se vrši diskriminacija konstitutivnih naroda, Bošnjaka i Hrvata, u RS. Nažalost, ništa bolja situacija nije ni na području Federacije BiH, jer naprosto ne postoji dovoljno političke volje da se to pitanje riješi", izjavio je za agenciju Anadolija Behzad Čirkin, poslanik SDPBiH u Narodnoj skupštini RS.

Vesna Jović naglašava "kako nisu tačni navodi da se Hrvati i Bošnjaci ne javljaju na konkurse za zapošljavanje".

"Odrasla je čitava nova generacija ljudi koji su završili srednje škole i fakultete i kojima su vrata za posao zatvorena. Osim nacionalne, traži se i politička podobnost, pa se time krug zatvara. Mlada arhitektica, Hrvatica, nakon što je skupila 54 odbijenice na konkursima za zapošljavanje u Banjoj Luci, morala je otići, jer više nije imala šta da traži ovdje. I nije ona, nažalost, iznimka, nego pravilo. Šta je to nego diskriminacija", navodi Jović.

I ona i Čirkin upozoravaju da ništa bolja situacija nije ni sa javnim preduzećima i ustanovama, poput škola i bolnica u RS-u, gdje se broj zaposlenih nesrba mjeri u promilima.

Ovo će, saglasni su i Jović i Čirkin, postati veliki problem tek nakon što se naredne godine izvrši popis stanovništva u BiH.

"Mene zabrinjava šta će biti s Bošnjacima i Hrvatima u RS nakon popisa stanovništva i kakva će biti sudbina tih ljudi. Postat će konstitutivna manjina što će u pitanje dovesti njihov opstanak. I nažalost, ako se tom pitanju ne priđe s državne razine, onda cijelu BiH ne čekaju bolji dani", kazao je Čirkin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: