Zabrinjavajući podaci
0

Povećan broj nezaposlenih osoba u prvoj polovini 2012.

Piše: M.B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Broj nezaposlenih osoba u prvih šest mjeseci 2012. godine veći je u odnosu na isti period 2011. godine.

U martu, aprilu i maju ove godine zabilježen je pad broja nezaposlenih osoba, ali se u junu ta brojka povećala za 0,27 posto.

"Posmatrajući prvih šest mjeseci ove godine možemo konstatovati da je smanjen broj registrovanih nezaposlenih osoba, kao i broj novoprijavljenih osoba na evidencije nezaposlenih. Broj zaposlenih sa evidencija zavoda i službi za zapošljavanje je povećan za 7,8 posto, kao i broja prijavljenih potreba za zapošljavanje radnika", rekao je Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Poredeći podatke s onima iz prošle godine, Delić je kazao kako je u prvoj polovini 2012. godine povećan i broj korisnika novčanih naknada za pet posto.

Zaključno sa 30. junom 2012. godine, na evidencijama za zapošljavanje na niovu BiH su prijavljene 537.992 osobe, što je za 0,27 posto više u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja nezaposlenih 50,55 posto su žene.

Najviše osoba se zaposlilo u sektoru poslovanja nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga, obrazovanja, rudarstva i vađenja ruda, dok je najviše otpuštanja radnika bilo u sektoru ribarstva i građevinarstva, te u hotelima i restoranima.

Gledano prema kvalifikaciji i dalje je najviše nezaposlenih osoba bez završenog školovanja (21,92 posto) te sa osnovnom (34,83 posto) ili srednjom stručnom spremom (25,19 posto).

"To su osobe koje trebaju naveću pomoć i podršku službi za zapošljavanje. Uputili smo zahtjev Vijeću ministara BiH da nam da prostor na osam lokacija u kojima bi entitetski zavodi za zapošljavanje otvorili centre za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju tih osoba", rekao je Delić.

Napomenuo je kako će iduće godine na popisu stanovništva biti angažovano 25.000 osoba te da će se Agencija za rad i zapošljavanje BiH pobrinuti da među njima bude 90 posto osoba sa biroa za zapošljavanje.

Također, istakao je kako će građani naše zemlje uskoro moći raditi na tržištu Slovenije, jer je ratifikacija sporazuma između dvije države završena. Agencija radi i na sporazumima BiH - Hrvatska i BiH - Crna Gora o zapošljavanju naših građana na sezonskim poslovima.

"U planu su i sporazumi sa Rusijom i Turskom, jer oni imaju jaka tržišta koja uprkos ekonomskoj krizi bilježe privredni rast", dodao je Delić.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije rekao Milko Čolaković, predsjednik Zavoda za zapošljavanje RS, i ovaj entitet se suočava s problemom kvalificiranih radnika traženih na tržištu rada.

"Zabrinjava nas povećanje od 5,9 posto broja osoba sa visokom školskom spremom, koje imaju nekvalitetno obrazovanje i nakon nekoliko godina će se morati prekvalificirati za nešto drugo, jer ne mogu odgovoriti potrebama tržišta", rekao je Čolaković.

U RS-u su u toku projekti zapošljavanja Roma, pripravnika i članova porodica RVI i njihove djece. Rezultati će biti poznati početkom septembra.

Na području Federacije BiH problem i dalje predsatvlja zapošljavanje NKV radnika, koji čine trećinu registrovanih osoba na biroima za zapošljavanje.

"Nemamo zakon o obrazovanju odraslih osoba, što službama za zapošljavanje otežava rad. Upućujem apel vlastima da hitno provedu mjere za donošenje ovog zakona te prekvalifikacije prema potrebama tržišta rada", rekao je Kenan Rešo, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U Federaciji je u toku provođenje projekata "Prilika za sve", programa zapošljavanja povratnika, gradnje informativnih centara te programa omladinskog poduzetništva.

Glavni problem BiH je i dalje sivo tržište na kojem, prema anketnom istraživanju, 200.000 osoba radi nacrno.