Ubuduće bez plaćanja kirije
0

FOTO / Disciplinski centar za maloljetnike KS dobija svoj objekt

Piše: N. Jamaković
Planirani izgled objekta
U drugoj polovini 2012. godine Disciplinski centar za maloljetnike Kantona Sarajevo trebao bi useliti u novi, svoj objekt u Jukićevoj ulici. Ova je ustanova sad smještena u vogošćanskom naselju Hotonj, gdje plaćaju kiriju. Izgradnjom novog objekta trajno će biti riješeno pitanje njihovog smještaja.

Vlada Kantona Sarajevo je još 2007. od komunalnog preduzeća "Pokop" kupila objekat u Jukićevoj za 619.638 KM te Zavodu za izgradnju KS povjerila pribavljanje urbanističko-građevinske dokumentacije, izradu izvedbenog projekta za njegovu rekonstrukciju, te provođenje procedure za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova.

Radovi su počeli 12. marta, a njihova ukupna vrijednost je 633.678 KM. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS osiguralo je 400.000 KM za radove u 2011. godini, a ostatak će izdvojiti iduće godine kad bi trebali biti i završeni svi radovi.

Objekt u Jukićevoj imat će 612,5 kvadrata, te sadržaje za stacionarni i polustacionarni tretman maloljetnika. Tu će biti spavaonice, prostorije za ishranu i održavanje lične higijene, radno-okupacione sadržaje, za učenje, individualni i grupni tretman, slobodne i sportske aktivnosti. Planiran je i prostor za smještaj administrativnog dijela ustanove.

Posao dogradnje, nadziđivanja i rekonstrukcije objekta povjeren je sarajevskoj "Unigradnji".