Pomoć i preodgoj
13

Disciplinski centar Sarajevo: Jedni dolaze zbog sukoba sa zakonom, drugi zbog hrane i skloništa

Piše: A. Z.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Služba za djecu u stanju potrebe (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Davanjem novca djeci koja prose trudimo se umiriti savjest, ali ustvari samo pružamo podršku onima koji ih tjeraju da ispružene ruke stoje na ulici. Umjesto toga, dijete koje prosi možemo odvesti u Službu za maloljetnike u stanju potrebe koja se, zajedno sa Službom za izvršavanje sudskih mjera nalazi u sklopu Disciplinskog centra za maloljetnike u Sarajevu.

I jedna i druga, kao što kaže i sam naziv, pomažu maloljetnicima nudeći im hranu, spavanje i održavanje higijene, ali i razgovor, savjet i podršku.

U Službi za maloljetnike u stanju potrebe postoji poludnevni preventivni tretman s djecom u riziku, odnosno s djecom koja su izložena prosjačenju ili nasilju, te cjelodnevni preventivni boravak. Maloljetni korisnici dolaze na zahtjev roditelja ili po preporuci škole ili centra za socijalni rad. Boravak je dobrovoljan.

"Nekada dijete dovodi dijete. Naprimjer, ako se dijete bavilo prosjačenjem i vidi drugo dijete koje se bavi prosjačenjem zna ga pozvati da dođe, jer nudimo tri obroka dnevno, mogućnosti higijene tijela i pranja odjeće. Najmlađa korisnica će uskoro napuniti dvije godine i dolazi u pratnji majke, a najstarija korisnica će uskoro proslaviti 18 godina", kazala je za Klix.ba Ismira Hadžić, šefica Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe.

Služba nudi i mogućnost cjelodnevnog boravka u trajanju od dva mjeseca uz opciju produženja od dodatna dva mjeseca ukoliko za korisnika nije pronađeno trajno rješenje.

"Djeca teško priznaju da ih odrasla osoba navodi na prosjačenje. Imamo slučajeva gdje se djeca nisu vratila u svoju porodicu, nego su izmještena u drugu ustanovu. U ovom periodu na cjelodnevnom boravku smo imali 22 djece, a na poludnevnom boravku od 15 do 20 djece", navodi Hadžić.

Dječaci u sukobu sa zakonom, djevojčice u opasnosti da to budu

Služba za izvršavanje sudskih mjera namijenjena je za djecu koja su u sukobu sa zakonom i onoj kojoj su potrebni individualni preventivni tretmani kako ne bi došla u iskušenje da izvrše krivično djelo. Trenutno u službi boravi osmero djece.

"Djeca koja su počinioci krivičnih djela imaju od 14 do 18 godina, dok djeca mlađa od 14 godina dolaze na individualne tretmane. Cjelodnevni boravak može trajati do tri mjeseca, a najmanje 15 dana, postoji mjera boravka za vrijeme praznika te sudska mjera na određeni broj sati tokom dana", kaže Hadžić.

U službi za izvršavanje sudskih mjera najčešće završavaju zbog drumskog nasilja, narušavanja javnog reda i mira i krađe. Ostali dolaze na preventivni tretman kako ne bi počinili navedena ili neka druga krivična djela. Prvi su uglavnom muškarci, dok radi prevencije dolaze djevojčice, najčešće na zahtjev roditelja.

"Zahtjev, osim roditelja, može podnijeti i centar za socijalni rad ili škola, ali u slučaju škole je potrebna saglasnost roditelja. Neki roditelji teško prihvataju da su negdje zakazali, a neki sami dođu po pomoć jer postoji alarm da se nešto dešava. I kad traži pomoć roditelju nije lako, ali važno je da shvate da je ovo centar koji radi ono što oni nisu znali uraditi. Veoma je bitno da su roditelji ti koji prvi prepoznaju problem, jer ima djece koja se savršeno ponašaju u porodici, a na ulici potpuno drugačije. Druga stepenica je škola", ističe naša sagovornica.

Narušeni porodični odnosi i povodljivost među glavnim uzrocima

Dok su jedni odmah spremni na saradnju, drugi pružaju otpor, ali većina se brzo prilagodi. Cilj je da svako od njih shvati posljedicu svog ponašanja.

"Bilo je slučajeva da budu nasilni, ali su ti slučajevi rijetki. Uzroci za njihovo ponašanje su različiti, od narušenih porodičnih odnosa, gdje se ne vodi briga o djeci, do povodljivosti. Danas je to spektar elemenata, nikada nije samo jedan element. U razgovoru se često pokaže da problem nije nastao odjednom, nego se vuče godinama, samo je stvar kada će ga neko prepoznati", navodi Hadžić.

Maloljetnici tokom boravka u Službi za izvršavanje sudskih mjera prolaze kroz savjetodavni proces, prave ukrase, slikaju, bave se sportom ili izlaze u pratnji roditelja. Na kraju boravka podnosi se izvještaj službi socijalne zaštite i sudu za maloljetnike u kojem se navodi eventualna opasnost za ponovno izvršenje djela. U drugom slučaju, izvještaj se podnosi roditeljima. Sve usluge koje Disciplinski centar pruža za korisnike su potpuno besplatne, a finansira ih Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice KS.

Kako bi se spriječilo etiketiranje djece, Disciplinski centar će biti preimenovan u Odgojni centar.