Nova sramota za Sarajevo
0

Dirigenta Darija Vučića istjeruju iz njegovog doma

Piše: T. Sekulić
Dario Vučić: Očigledno je moj stan nekome namijenjen
Dario Vučić: Očigledno je moj stan nekome namijenjen
Dario Vučić, mladi dirigent Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dobio je deložaciju iz stana u kojem živio od 1989. godine. Deložacija je bila zakazana za ponedjeljak, no odlukom Općinskog suda odgođena je do daljnjeg.

Samo nekoliko dana nakon što je riješen slučaj deložacije kardinala Vinka Puljića, s istim problemom suočio se mladi bosanskohercegovački dirigent Vučić.

Općina Stari Grad, konkretno Uprava za stambena pitanja, naredila mu je da se iseli iz stana u kojem je od 1989. godine živio sa svojom preminulom bakom.

"Baka je bila nosilac stanarskog prava i nakon njene smrti podnio sam zahtjev za prenos stanarskog prava. No, umjesto toga dobio sam nalog za deložaciju", ispričao je Vučić za Sarajevo-x.com.

"Deložacija je nelegalna"

Stan u kojem je Vučić živio gotovo cijeli svoj život, pripada Općini Stari Grad, jer ga njegova baka nikada nije otkupila.

Mladi dirigent i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak, namjeravao je otkupiti taj stan, nakon što postane nosilac stanarskog prava.

"Planirao sam otkupiti ovaj stan. Međutim, kazali su mi da moram izaći iz stana jer već imam jedan. To jeste istina, stan sam naslijedio od roditelja, ali to nema nikakve veze s ovim stanom u kojem sam živio s bakom", istakao je Vučić.

I advokat Azem Mehonić potvrdio je za Sarajevo-x.com da je deložacija Vučića iz njegovog doma potpuno nelegalna.

"Posjedujemo materijalne dokaze o tome da je Dario Vučić bio prijavljen na toj adresi od 1989. godine. On je bio član porodičnog domaćinstva, tako da ima pravo na otkup stana", kazao je Mehonić.

Advokat je u razgovoru za Sarajevo-x.com dodao i to da je zahtjev za iseljenje Darija Vučića iz stana došao baš u vrijeme kada je ugovor o otkupu trebao biti zaključen.

Po kojem zakonu se oduzima dom?

"Podnijeli smo tužbu Općinskom sudu i priložili smo sve dokumente. Uvjereni smo da će po okončanju procesa otkup stana biti dozvoljen", kazao je Mehonić.

Stan u Ulici Edhema Mulabdića u općini Stari Grad od 1989. godine bio je Darijev dom. Tu je s bakom živio tokom svog školovanja, ali i nakon toga.

"Nisam ušao u taj stan nakon rata. Nisam čupao žice, krao namještaj… Taj stan je moj dom. Želim da dobijem stanarsko pravo jer znam da mi po zakonu pripada", istakao je Vučić za Sarajevo-x.com, dodavši da je očigledno da je stan nekome namijenjen jer se nalazi na dobroj lokaciji.

Naime, Vučiću su naredili da napusti stan, čak su ga i zvali iz Općine Stari Grad tražeći da preda ključeve, a da nije uložio žalbu danas bi mu prisilno oduzeli stan i zaplijenili stvari.

Podršku mladom bh. dirigentu danas je daopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak. prof. dr. Franjo Topić.

Umjesto da ga nagrade, oduzimaju mu stan

"Dario je cijeli svoj život u Sarajevu, čak i u najtežim vremenima, onim ratnim, te je promicao muzičku kulturu Sarajeva gdje god je to bilo moguće. On je najmlađi dirigent Sarajevske opere u povijesti, što pokazuje njegovu važnost i za ovaj grad.

Činjenica je da je pravno pitanje vlasništva nad ovim stanom još otvoreno i sve je u sudskoj proceduri već godinama i nejasno je kako se može izvršiti deložacija, a dok sudski spor još traje. Ne želim sumnjati, ali sve ovo navodi na zaključak da postoji izvjesna interesna skupina koja se želi domoći stanova pa je slučaj Darija Vučića samo jedan u nizu. Sve moderne zemlje svijeta stvaraju i daju stambene objekte mladim, talentiranim osobama, a kod nas ih se, bojim se, ovakvim postupcima tjera iz zemlje", istakao je Topić.

Predsjednik HKD Napredak je na kraju pozvao nadležne da se maksimalno angažiraju kako bi se ovaj slučaj riješio i kako se ne bi bespotrebno dizale tenzije koje neki žele prikazati na nacionalnim osnovama. To šteti i Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.