Ruglo u centru grada
0

FOTO / Stanari nemaju novac za uređenje, "Rad" nenadležan

Piše: N. Jamaković
Na prilazu zgradi u ulici Dalmatinska 4, u centru Sarajeva, već izvjesno vrijeme stoji gomila smeća obrasla šibljem i travom. Stanari su, kako nam pišu naši čitatelji iz te ulice, tražili da taj prostor očisti ili KJKP "Rad", ili njihov upravitelj, "Sarajevostan", no do danas ruglo nije uklonjeno.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na ovom prostoru ranije je stanovala romska porodica u nekom improvizovanom objektu, a kad su oni otišli, KJKP "Rad" je, kako nam je potvrdio glasnogovornik tog preduzeća Ahmed Đipa, očistio otpad koji su ostavili za sobom, iako je ta porodica bila dužna očistiti taj prostor.

"Uradili smo to iako taj prostor nije u našoj nadležnosti, već su za njega odgovorni stanari zgrade u Dalmatinskoj i njihov upravitelj. No, tad smo pokupili smeće na preporuku komunalne inspekcije, što nerijetko činimo u sličnim situacijama kad oni koji po zakonu trebaju očistiti prostor to ne čine. Ali, sad ne želimo čistiti za stanare u Dalmatinskoj, jer će misliti da je to u našoj nadležnosti i onda će očekivati da mi stalno čistimo za njima", kazao je Đipa za Sarajevo-x.com.

Generalni direktor "Sarajevostana", Faruk Šahović nam je rekao da stanari iz Dalmatinske 4 jednostavno trebaju posredstvom svog predstavnika tražiti ponudu od svog upravitelja kako bi otpad bio uklonjen s prilaza zgradi.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"Problem je što su oni sad u minusu 30 KM. Vjerovatno je rađena neka hitna intervencija, kad mi ne vodimo računa o tome koliko je novca trenutno na računu, već troškove namirujemo u kasnijim mjesecima. Oni, dakle, trebaju tražiti od nas ponudu, a mogu i samoinicijativno dati novac kako bi to smeće hitno bilo očišćeno. To će onda uraditi ili naši radnici, ili ćemo angažirati KJKP 'Park'", kazao nam je Šahović.

Stanari iz Dalmatinske su se žalili i kako "Sarajevostan" tuži neplatiše trošeći novac s računa zgrade, odnosno novac onih koji plaćaju usluge upravitelja, na što nam je Šahović odgovorio kako je tu proceduru predvidio zakon te da se tu ništa ne može mijenjati.

"Mi sad imamo ukupno 50.000 neriješenih tužbi na sudu, jer sudovi prioritet daju rješavanju tužbi javnih preduzeća. Dakle, to dosta sporo ide. Samo u ovoj godini morali smo podići 6.000-7.000 tužbi, a prema novim propisima sudske takse za podizanje tih tužbi koštaju 100 KM. Mi jednostavno nemamo druge mogućnosti nego da uplaćujemo novac s računa zgrade čije stanare tužimo, a još jednom ponavljam - to radimo po zakonu. Napomenuo bih da po realizaciji presude uzeti novac vraćamo na račun", pojasnio je Šahović.