Reakcija na konferenciju
75

Direktor Gerontološkog centra Sarajevo odgovorio na navode radnika o lošim uslovima

A. L.
Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS, u kojem je odnedavno dio radnika iz KJU Gerontološki centar Sarajevo, iznijeli su na press konferenciji održanoj u četvrtak probleme u ovoj ustanovi.
Nakon njihovih navoda oglasio se direktor KJU Gerontološki centar Sarajevo Mirza Musa koji je naveo kako niz podataka koji su rečeni ne odgovaraju istini u potpunosti.

Kako je naveo, ovi navodi mogu predstavljati ugrožavanje reputacije i poslovanja KJU GCS pa je iznio niz odgovora na ono što je rečeno na konferenciji.

Edina Bahtanović ispred Sindikata radnika KJU Gerontološki centar navela je između ostalog da su finansije veliki problem s kojim se muči ova ustanova. Kako je navela, više puta su slali dopise resornom ministarstvu i Vladi KS, ali bez odgovora.

"Vlada KS je prepoznala važnost Ustanove KJU GCS te je za 2024. godinu u Budžetu KS izdvojila sredstva za sufinansiranje troškova poslovanja u iznosu od 1.9 miliona KM, što je najveći iznos odvojen za ove namjene do sada. U cilju dugoročnog rješenja finansijske stabilnosti poslovanja KJU GCS - Ministarstvo za rad i socijalnu politiku KS je pokrenulo aktivnosti sa ciljem da Ustanova od 1.1.2025. godine bude uključena u Budžet KS i trezorsko poslovanje u iznosu od bar 50 posto", naveo je Musa u odgovoru.

Također, predstavnici radnika požalili su se i na nedostatak kadra kao jedan od najvećih problema. Na to Musa odgovara:

"Problem nedostataka kadra je prepoznat od strane uprave KJU GCS te je u koordinaciji sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku KS u 2024. godini planirano upošljavanje 15 stručnih osoba na neodređeno, kao i angažman deset stručnih osoba na određeno putem programa Službe za zapošljavanje KS. Ovim aktivnim intervencijama će se ukupan broj uposlenih povećati sa 130 na 140", naveo je.

Na navode da KJU GCS nema ni doktora, odnosno ima samo jednu doktoricu koja dolazi jednom sedmično i ne može stići pregledati 360 pacijenata, direktor odgovara:

"U cilju prevazilaženja prepoznatog problema, uprava KJU GCS je angažovala četiri doktora specijalista koji dva puta mjesečno posjećuju ustanovu, kao i dva doktora opće prakse koji su prisutni u Ustanovi dva sata dnevno – pet dana u sedmici. U planu je angažovanje još jednog doktora opće prakse kako bi obezbijedili prisustvo doktora dva sata dnevno, šest dana u sedmici. Ove aktivne mjere će poboljšati nivo pružene usluge kao i smanjiti broj potrebnih prevoza prema Ustanovama zdravstvene zaštite", kazao je.

O navodima da u ovoj ustanovi nema ambulante i da medicinske sestre moraju pacijenta voziti u dom zdravlja za bilo koju intervenciju, čak i davanje inekcije, direktor kaže:

"Uprava KJU GCS je tokom 2022. godine provela aktivnosti na uređenju pravnih akata, što je rezultiralo dobijanjem Rješenja o registraciji ambulante i ispunjavanju tehničkih uslova od nadležnog Ministarstva Zdravstva KS u decembru 2022. godine".

Što se tiče problema da zdravstveni radnici ne mogu davati inekcije korisnicima, Musa kaže da je Upravni odbor KJU GCS na sjednici održanoj 23. februara izmijenio sistematizaciju te uključio parenteralnu terapiju u opise poslova, a sve u cilju rješavanja navedenog problema.

Radnici su se na konferenciji za novinare požalili i na neadekvatne plate.

"Vlada KS je tokom 2022. i 2023. godine posebnu pažnju posvetila povećanju plata radnika uposlenih u Ustanovama socijalne zaštite - što je rezultiralo povećanjem primanja između 30 i 60 posto (za različita radna mjesta) za uposlenike KJU GC u odnosu na 2022. godinu", navodi Musa.

Za kraj je rekao kako ugovor KJU GCS sa Domom zdravlja iz 2001. godine nije istekao i da je još važeći.

"Prema ugovoru Dom zdravlja KS ima obavezu da vrši sve prevoze od KJU GCS prema zdravstvenim ustanovama, ali navedeno nikad nije primijenjeno u praksi", kazao je Musa.