Nasljednik Harisa Vranića
16

Sindikat radnika u zdravstvu KS tvrdi da postoje politički pritisci zbog izbora novog ministra

S. Š.
Sindikar radnika u zdravstvu KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sindikar radnika u zdravstvu KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo uputio je saopćenje povodom aktuelne situacije u kantonu, a koja se odnosi na imenovanje novih ministara u vladi, konkretno funkcije ministra zdravstva.
Naime, podsjetit ćemo da je dosadašnju funkciju ministra zdravstva u vladi KS obavljao Haris Vranić (SDP). No, nakon podnošenja ostavke premijera Nihada Uka, Vranić se oglasio i istaknuo kako ne želi ponovo biti izabran na mjesto ministra zdravstva smatrajući da je do sada dosta učinio te da je vrijeme da njegovu funkciju preuzme neko mlađi.

Tim povodom, oglasio se Sindikat radnika u zdravstvu u KS.

Oni u svom saopćenju kažu kako su posljednjih mjeseci, od kada je počela priča oko rekonstrukcije vlade KS, počela i raznorazna nagađanja koja su se aktivirala nakon Ukove ostavke.

Također, nagađanja i polemika se vodi i oko nasljednika Vranića.

"Nagađanja i polemika se vodila i vodi i o poziciji za ministra zdravstva Kantona Sarajevo, posebno nakon saopćenja Harisa Vranića kako više ne želi biti ministar i da za novog kantonalnog ministra zdravstva predlaže Ademira Spahića. U tim nagađanjima i polemikama nisu izostavljeni ni sindikati zbog čega se i obraćamo ovim saopštenjem za javnost. Naime, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo su došli do saznanja da pojedini sindikati, navodno, prave pritisak i utiču na izbor ministra zdravstva Kantona Sarajevo", navode sindikalci.

Oni, potom, naglašavaju kako su do sada više puta etiketirani kao politički sindikat, no ističu da se sindikat nikada nije niti će se baviti politikom, politikanstvom i političkim izborima.

"Nas ne zanima koga će politika postaviti na poziciju ministra zdravstva KS, bitno nam je da to bude osoba koja je spremna uhvatiti se u koštac sa brojnim, godinama nagomilanim, problemima u oblasti zdravstva i koja će raditi na rješevanju istih kako sa aspekta radnika, kao pružaoca usluga u oblasti zdravstva, tako i sa aspekta naših sugrađanja, kao eventualnih korisnika naših usluga. Bez obzira ko bude ministar zdravstva, mi ćemo, kao i do sada, djelovati sindikalno, bez političkih uticaja i pritisaka, a to znači da ćemo od Vlade Kantona Sarajevo očekivati i tražiti da nam, u svom radu, isporuči najbolje rezultate te se ograđujemo od bilo kakvih aktivnosti koje imaju za cilj miješanje u rad zakonodavne i izvršne vlasti", poručuju iz sindikata.

Za kraj dodaju da je u njihovom interesu da se Vlada KS što prije formira, kako iz razlog nesmetanog funkcionisanja KS, tako i iz razloga realizacije obaveza koju su preuzeli izmjena i dopuna kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva, a za čiju je realizaciju ostalo još svega dva mjeseca.