BiH
19

Direktor EUROSTAT-a: Rezultate popisa držati u strogoj tajnosti do njihove objave

Piše: A. B.
Pieter Everaers (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
"Vjerujemo da bi prva publikacija popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini mogla biti objavljena prije planiranog roka, odnosno prije 1. jula, ali teško da će agencije iz FBiH i RS-a to uspjeti realizirati", izjavio je Pieter Everaers, direktor pri EUROSTAT-u zadužen za saradnju u oblasti statistike sa zemljama proširenja.

Tokom boravka u Sarajevu on se sastao sa direktorima statičkih agencija, odnosno nadležnima iz Agencije za statistiku FBiH i Republike Srpske te ministrom za civilne poslove Adilom Osmanovićem.

"Dogovorili smo da ćemo uložiti zajedničke napore da rezultate popisa stanovništva objavimo u obećanom roku. Iako je popis proveden 2013. godine, pomalo je ostavljen sa strane zbog metodologije koju je potrebno koristiti za objavu njegovih rezultata. Nakon dvije godine usvojena je metodologija koja je u skladu s Međunarodnom posmatračkom misijom (IMO)", rekao je Everaers.

"Moram naglasiti da je veoma važna podrška stanovnika BiH koji itekako mogu biti od pomoći. Ovim putem pozivamo sve relevantne aktere da rezultate drže u strogoj tajnosti jer konačan sud i rezultate popisa možemo dati tek nakon objave", istakao je.

Također je naglasio da relevantne agencije iz FBiH i RS-a već sada moraju početi razmišljati o periodu koji dolazi nakon objave rezultata popisa. Prema njegovim riječima, bit će potrebno provoditi različite vrste anketa, upitnika i istraživanja koliko su građani zadovoljni rezultatima popisa.