Nagomilani problemi
408

Direktor Doma zdravlja KS Mehmed Kulić: Ljekari nisu mogli na specijalizaciju jer ih nije imao ko zamijeniti

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
JU Dom zdravlja KS raspisala je konkurs za prijem ljekara i medicinskog osoblja koje ovoj ustanovi itekako nedostaje, a zbog čega najviše ispaštaju pacijenti. Mehmed Kulić, koji je dužnosti direktora preuzeo u maju ove godine, kazao je kako su počeli užurbano raditi na rješavanju svih gorućih problema.

Nakon što je preuzeo dužnost direktora, a izvještaj za prošlu godinu nije prihvaćen na Skupštini KS, napravio je komisiju od dva neovisna revizora i pravnika te ustanove koja je u roku do mjesec završila izvještaj o presjeku stanja. Uočeno je da u svim segmentima, od pravnog preko finansijskog do kadrovskog, ima problema. Prema Kulićevim riječima, najveći problem je taj što se kasnilo pri usvajanju Finansijskog plana koji je usvojen tek u aprilu, zbog čega nisu mogli na vrijeme raspisati tendere pa je došlo do nedostatka reagensa, potrošnog materijala, rezervnih dijelova za sanitetska vozila itd.

"Utvrđeno je da 29 sanitetskih vozila nije radilo, a da su u funkciji bila 33. To je vidan problem. Kadar se nije zanavljao, posebno doktorski za koji se mora unaprijed planirati, jer ljekari odlaze nakon 2-3 godine na specijalizaciju i mi ostajemo na četiri godine bez tih ljudi, a nije ih imao ko odmah zamijeniti. Nemamo ni dovoljan broj medicinskih sestara, jer i one odlaze na neplaćeno, porodiljsko ili u penziju, a zanavljanje nije bilo redovno pa nema ko da ih zamijeni", rekao je Kulić za Klix.ba.

ZZO KS će priznati troškove i podržati specijalizacije

Ljekari nisu mogli ići na specijalizaciju dvije godine jer nije bilo kadra koji će ih zamijeniti. Sada je Zavod zdravstvenog osiguranja KS, prema njegovim riječima, dao garancije da mogu raspisati specijalizacije za uposlenike i da će one biti plaćene, ali i da će ti ljekari dobiti zamjenu.

"Nemamo ni dovoljno higijeničara. Utvrđeno je da nam nedostaje 49 osoba. Mi ćemo se truditi da uposlimo barem 19, jer ide moguća epidemija, ljeto je, ne možemo raditi u nečistim uvjetima. Tražili smo saglasnost Ministarstva zdravstva za to. Mi smo odmah imali sastanak s premijerom i ministricom zdravstva koji su kazali da će podržati prijem uposlenika i uradili su to pa smo raspisali konkurs, kao i pokriti materijalne troškove pa su već prebacili određena sredstva. ZZO KS je rekao da će priznati sav kadar koji ode na specijalizaciju te da će troškove koje je bivši menadžment ZZO KS iz nekog razloga osporio, sada priznati", istakao je.

Mladim ljekarima koji već rade produžili su ugovore za još tri mjeseca, a povukli su 43 specijalizanta koji od 1. jula rade u porodičnim ambulantama odakle su i otišli na specijalizaciju. Prema zakonu, Dom zdravlja KS ima pravo to učiniti te ih "povući" na dva mjeseca godišnje. Sa specijalizantima je obavljen razgovor i rado su izašli ususret kako bi pomogli ovoj ustanovi.

Ubrzan rad na javnim nabavkama

Reagensa ima dovoljno, a radi se i na nabavci drugih materijala. Uposlenici odjela za javne nabavke užurbano su radili pa su za mjesec završili dva kvartala, a do kraja godine će početi planirati procedure i za prva dva kvartala 2020. godine kako više ne bi bilo nestašica, a pacijenti ispaštali.

Održali su i sastanke s načelnicima općina Stari Grad, Novi Grad, Centar i Hadžići kako bi unaprijedili saradnju i poboljšali uslugu uz njihovu pomoć. Na Nahorevu će biti izgrađena ambulanta čiju izgradnju finansira Općina Centar, a trebala bi biti otvorena do sredine sljedeće godine. U septembru ove godine bit će otvorena moderna ambulanta na Višnjiku.

Približavanje ljekara pacijentima

Radovi na Domu zdravlja Stari Grad su u punom jeku i trebali bi biti okončani u oktobru. Naime, kada je počelo utopljavanje objekta, uočeni su brojni propusti i nedostaci na električnim instalacijama, vodovodnim cijevima te vezano za podzemne vode koje su plavile podrumske prostorije. Sada se vrši sanacija svega i radi drenaža, a moderni objekt će biti proširen za dva krila na jednom spratu i imat će lift. U ovu zgradu će biti utrošeno 2.500.000 KM.

"Naša strategija je da decentraliziramo primarnu zdravstvenu zaštitu na način da približimo ljekare mjestu stanovanja korisnika, a da centralne objekte koristimo za neke specijalizirane usluge koje su još uvijek u domenu primarne zdravstvene zaštite kao što je fizikalna terapija, interna medicina, stomatologija itd. Ali, sada kada nemamo dovoljno medicinskog kadra, u neprilici smo i u pojedinim porodičnim ambulantama moramo skratiti radno vrijeme, ali to ćemo prevazići prijemom novog kadra", rekao je Kulić dodavši da im treba pomoć svih karika u tome.

Općina Hadžići ima problema s tim, ali će to uskoro biti riješeno. Pacijenti će imati laboratoriju, a bit će vraćene i druge specijalističke usluge koje su imali, a koje su bile ukinute zbog nedostatka kadra. Kulić nam je rekao kako su potpisani ugovori s ljekarima koji su otišli u penziju, ali su još uvijek vitalni, da rade dok se ne primi novi kadar.

U prihvatnom centru Ušivak imaju posebnu ekipu koja vodi brigu o zdravlju migranata, a pomoć u tome im pruža Vijeće za izbjeglice Danske.

Punktovi za uzorke u Novom Gradu

Kada je riječ o Domu zdravlja Novi Grad, održan je sastanak s načelnikom Semirom Efendićem s kojim su dogovorili modalitete i načine saradnje, kao i njegova pomoć.

"Načelnik Efendić je izašao ususret i rekao je da će treća faza u Kumrovcu biti završena, a rekao je i da će se potruditi da klima bude završena kao treba. Dogovorili smo da ubrzo sa Zavodom za javno zdravstvo otvorimo punkt za uzimanje uzoraka i briseva, s obzirom na to da postoje samo dva i znatno su udaljena. Razumije naš nedostatak kadra i uprkos svemu ima savršenu koordinaciju i korespondenciju s novim menadžmentom JU Dom zdravlja", kazao je Kulić.

Metadonska terapija u Domu zdravlja

Ono što je novina jeste da će JU Dom zdravlja KS pružati uslugu metadonske terapije za stanovnike Hadžića, Ilidže i Novog Grada.

Što se tiče davno najavljivanje reforme javnog zdravstva, Kulić je kazao kako očekuje da će ova vlada, ministrica i menadžment ZZO KS smoći snage i mogućnosti da završe reformu zdravstva na način da svako radi ono što je njegovo i da svako dobija svoj dio kolača zavoda.

"Saglasni smo da radimo ono što nam u reformi pripadne i sve ono što je u cilju boljeg tretmana naših osiguranika", poručio je Kulić.

Oglas za zapošljavanje blizu 60 ljekara i medicinskih sestara objavljen je 1. jula i bit će otvoren 15 dana. Oni koji se prijave morat će polagati pismeni i usmeni test. Cijeli proces nadgledaju supervizor i Antikorupcioni tim.