BiH
0

Diplomatski zimski bazar 2013. prikupio 55.000 KM

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Organizacioni odbor Diplomatskog zimskog bazara 2013. je saopćio da je ove godine prikupljeno ukupno 55.000 konvertibilnih maraka, što je za 10.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Diplomatski zimski bazar postao je tradicionalna manifestacija koja ima jako dobru posjećenost u BiH. Na današnjoj konferenciji za novinare, prisutnima se u ime Organizacionog odbora Diplomatskog bazara 2013 obratila supruga švicarskog ambasadora u BiH Brigitte Schaller Schoepf, koja je kazala da je bazar uveličan donatorskom večerom. Aukcija potpisanih dresova Zlatana Ibrahimovića, Edina Džeke i košarkaške lopte NBA Spalding Varsity potpisane od strane svih članova bh. košarkaške reprezentacije donijela je dodatnih 4.300 KM.

U Diplomatskom bazaru učestvovale su ukupno 23 ambasade u BiH. Udruženje građana “Pomirenje“ iz Zenice, koje se bavi razvojem, pomirenjem i pruža socijalnu podršku porodicama na marginama društva, dobilo je 15.000 KM za razvoj daljnjih projekata. Po 15.000 KM dobili su i Program za unaprjeđenje zdravlja žena (WHEP), te Helping Hands and Hearts Foundation (HHH), koja trenutno pruža pomoć Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo za održavanje Obuke za predbolničke hitne porode i traumu.

Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ i “Sumero“ dobili su novčanu pomoć u vrijednosti od po 5.000 KM. 

Supruga turskog ambasadora u BiH Emine Yildiz, u izjavi za AA, rekla je da učestvuje u Diplomatskom bazaru od samog početka, te da je pozitivno iznenađena prikupljenim fondom.

“Uz učešće svih ambasada i međunarodnih organizacija prikupili smo sumu od 55.000 KM. To je veliki uspjeh. Proveli smo zaista jedan lijep dan sa bh. građanima iz različitih gradova. Jako sam sretna što sam učestvovala u ovom projektu. Mislim da sljedeće godine neću biti tu, ali nadam se da će ljudi koji dođu nakon nas nastaviti sa ovim radom“, rekla je Yildiz.

Više od 1.500 posjetilaca dalo je doprinos bazaru kupovinom različitih proizvoda.