|

Diplomata Cutillere pozvan da svjedoči na suđenju Karadžiću

Diplomata Cutillere pozvan da svjedoči na suđenju Karadžiću
0
F
FENA
20.12.2012. u 13:07
1
komentara
0

dijeljenja
Diplomata Cutillere pozvan da svjedoči na suđenju Karadžiću Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Sudsko vijeće Haškog tribunala zatražilo je, po zahtjevu optuženog Radovana Karadžića, od portugalskog diplomate Jose Cutillera, nekadašnjeg evropskog mirovnog posrednika za BiH krajem 1991. i 1992. godine, da 19. februara iduće godine dođe da svjedoči u dokaznom postupku odbrane Karadžića, saopćio je u četvrtak Tribunal.
U sudskom pozivu vijeća navedeno je da Cutillero treba da se pojavi radi svjedočenja pred sudijama 19. februara 2013. godine ili da "pokaže dobar razlog zbog čega ovaj sudski poziv ne može da bude ispunjen".

"Datum svjedočenja Cutillera podložan je promjeni, ali sudski poziv ostaje na snazi ukoliko do bilo kakvih promjena dođe, istaknuto je u sudskom pozivu Cutilleru", prenosi Tanjug.

Sudsko vijeće je, takođe, uputilo poziv vlastima Portugala da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se osigurao dolazak Cutillera pred Tribunalom 19. februara, kao i da u pisanom izvještaju navede detalje o učinjenim naporima da se portugalski diplomata pojavi pred sudijama.

Cutillero je u aprilu ove godine dao izjavu Karadžićevom pravnom savjetniku, ali odbija da svjedoči u sudnici jer smatra da međunarodni mirovni posrednici ne bi trebalo da budu svjedoci, zato što bi to moglo da ugrozi rad takvih posrednika u budućnosti.

Zbog toga je Karadžić 19. septembra zatražio od sudskog vijeća da uputi Cutilleru obavezujući nalog za svjedočenje.

Bivši predsjednik RS-a, koji se sam brani, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...