{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Diploma Šabana Nurića lažna

F
22.2.2013. u 19:11
45
61
Diploma Šabana Nurića lažna
45
Diploma Šabana Nurića lažna
Šaban Nurić
Komisija RS-a za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja oglasila je danas, svoje ranije doneseno rješenje o priznavanju doktorske diplome Šabanu Nuriću, ništavim.
Ta odluka je donesena nakon što je Komisija, u popodnevnim satima, dobila zatraženu potvrdu Centra za informisanje i priznavanje BiH da Šaban Nurić nije stekao doktorsku diplomu na State University Michigan, College of Law u državi Michigan, Sjedinjene Američke Države.

Ova komisija još 6. aprila, 2009. godine donijela rješenje kojim se Šabanu Nuriću priznaje diploma o stečenom naučnom zvanju Doctor of Law u naučnoj oblasti društvenih nauka, naučno polje pravo, uža naučna oblast ustavno pravo, radi zapošljavanja u BiH.

U saopćenju Ministarstva prosvjete RS-a se dodaje da je Komisija u postupku priznavanja diplome Šabanu Nuriću u potpunosti ispoštovala odredbe tada važećeg Pravilnika o radu Komisije, te Zakona o opštem upravnom postupku i Zakona o visokom obrazovanju RS.

"Ovjerena fotokopija diplome koja je dostavljena Komisiji nije sadržavala nikakve vidljive, spoljne nedostatke, fizička oštećenja, sadržala je potpise odgovornih osoba, uključujući i dekana koledža, kao i suvi žig univerziteta, zbog čega Komisija nije posumnjala u vjerodostojnost navedene javne isprave, niti je tražila njenu provjeru. Komisija je prilikom vrednovanja diplome provjerila akreditovanost visokoškolske ustanove i studijskog programa na kojem je stečena i utvrdila da akreditacija postoji i da je validna", tvrdi se u saopćenju.

Komisija nije nadležna, kako se dodaje, za utvrđivanje vjerodostojnosti javnih isprava - diploma, dodataka diplomi i drugih isprava koji joj stranke dostave u postupku priznavanja, jer je riječ o javnoj ispravi - diplomi za koju, prema Zakonu o opštem upravnom postupku, postoji zakonska pretpostavka istinitosti onoga što se u njoj tvrdi.

"Kako je ovdje riječ o mogućem krivičnom djelu prevare, falsifikovanja isprave i dovođenja nadležnog organa u zabludu radi pribavljanja materijalne koristi, te kako se radi o diplomi doktora nauka koji je na osnovu svoje kvalifikacije radio i još uvijek radi na mnogim visokoškolskim ustanovama u BiH i regionu, Komisija će razmotriti i druga pravna sredstva za zaštitu svojih prava u sudskim postupcima protiv lica koje je na ovaj način dovelo u zabludu Komisiju", stoji u saopćenju.

Nurić je, između ostalog, predavao i na Visokoj školi "Primus" iz Gradiške, te Univerzitetu za poslovni inžinjering i menadžment Banja Luka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: