BiH
1

Univerzitet Michigan traži provjeru diplome Šabana Nurića

FENA
Šaban Nurić
Šaban Nurić
Predsjednik Komisije Ministarstva prosvjete i kulture RS-a za priznavanje diploma Mile Dmičić potvrdio je danas da je od američkog Michigan State Universitya zatražena zvanična potvrda da li je Šaban Nurić iz Gračanice na tom univerzitetu stekao diplomu doktora ustavnog prava.

Tu diplomu još 2009. priznala je Komisija Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, ali će, kaže Dmičić, poništiti to rješenje, ako se ispostavi da je diploma falsificirana.

Nurić je, između ostalog, predavao i na Visokoj školi "Primus" iz Gradiške, te Univerzitetu za poslovni inžinjering i menadžment Banja Luka.

Dmičić je na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdio da diplome imaju karakter javnih isprava i zato je važna relativna zakonska pretpostavka da je njihova sadržina tačna u postupku pristupanja.

"Tadašnja ovjerena fotokopija diplome imenovanog koja je dostavljena Komisiji nije sadržavala nikakve vidljive spoljne nedostatke i fizička oštećenja. Imala je potpis odgovornih osoba, uključujući dekana koledža, kao i suvi žig univerziteta, zbog čega Komisija nije posumnjala u vjerodstojnost isprave, niti je tražila njenu provjeru", tvrdi Dmičić.

Najavio je da će studenti biti zaštićeni u skladu sa zakonom, ukoliko se ipak ispostavi da su tačne tvrdnje pojedinih medija da je Nurić falsificirao diplomu, jer, kaže, prava studenata moraju do kraja biti ispoštavana i studenti ne smiju biti oštećeni protivpravnim djelom nikoga u sistemu visokoškolskog obrazovanja.

Banjalučke „Nezavisne novine“ su, pozivajući se na dopis američkog Michigan State Universitya, objavile da je Nurić predavao s lažnom, falsifikovanom, doplomom i to na više univerziteta u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.