Kampanja "Pravda za svako dijete"
2

Dino Merlin: Pomozimo djeci da budu u sportskim, a ne crnim hronikama

Piše: A. Panjeta
Dino Merlin (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Dino Merlin (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U zgradi Parlamentarne skupštine u Sarajevu predstavljeni su rezultati UNICEF-ove kampanje "Pravda za svako dijete" održane u okviru projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH". Rezultati su predstavljeni na Dan ljudskih prava 2012.

Pored predstavljanja rezultata kampanje, dodijeljene su zahvalnice učesnicima kampanje, kao i priznanja za najbolja novinarska ostvarenja iz oblasti dječije zaštite, prevencije nasilja i maloljetničke pravde u 2012. godini. U kampanji su učestvovale i brojne javne ličnosti, a Dino Merlin je proglašen ambasadorom kampanje.

"Nema puta koji vodi niotkud, roditelji su glavni glumci u filmu odrastanja djeteta. Jedno rame jeste kućni odgoj, a drugo ovaj aspekt o kojem mi danas ovdje govorimo. Svi želimo najbolje, postoji odgovornost roditelja, organizacija i sistema, ali ne smijemo zanemariti ni odgovornost nas poznatih, čiji glas djeca slušaju. Samo ako budemo djelovali zajedno, pomoći ćemo djeci da budu u sportskim i kulturnim, a ne u crnim hronikama", kazao je Dino Merlin.

O projektu je govorio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, a rezultate kampanje predstavila je predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer.

"Kampanja je promijenila svijest i utjecala na poboljšanje razumijevanja alternativnih mjera i njihovo jačanje, usvojeni su zakoni koji predviđaju alternativne mjere, i što je bitno, u prvi plan je stavljeno pitanje prevencije koja je, prema svim dostupnim studijama, ključ uspjeha. U okviru projekta opremljene su i posebne prostorije prilagođene radu sa djecom u kontaktu sa pravosudnim sistemom u općinama u kojima je projekt provođen, istaknut je značaj učešća roditelja, ali pred sobom još imamo brojne izazove koje trebamo zajedno prevazići", kazala je Bauer.

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg kazao je kako Vlada njegove zemlje od početka podržava projekt.

"Ovaj projekt i kampanja su od svog početka među prioritetima Vlade moje zemlje. Trebamo uraditi sve da djeca u kontaktu sa pravosudnim sistemom u bilo kojem obliku iz tog procesa izađu bez traume. Izbjeći negativne efekte za djecu je nemjerljivo", kazao je Hedberg.

Ambasador Švicarske Andre Schaller kazao je kako je na Dan ljudskih prava potrebno govoriti i o pravima djece.

"Danas trebamo podsjetiti na prava djece. Djeca imaju prava, ali se ne mogu sama za njih uvijek izboriti i potrebna im je naša podrška, to je odgovornost svih nas. Djeca u sukobu sa zakonom moraju imati pravo na drugu šansu. Mnogo toga je pokrenuto kroz ovu kampanju, mnogo su toga postigle institucije ove zemlje i na BiH je da odluči šta dalje u korist njenih najmlađih", kazao je Schaller te dodao kako je njegova najdraža pjesma "Moj je život Švicarska".

Osim Dine Merlina, prijatelji kampanje postale su brojne bh. ličnosti iz svih oblasti društvenog i javnog života kroz učešće u TV emisijama koje pojašnjavaju ključne principe maloljetničkog pravosuđa: Jasna i Pjer Žalica, Moamer Kasumović, Amira Medunjanin, grupa Regina i Davor Ebner, Armin Muzaferija, Mirza Šoljanin, Amel Ćurić, Maja Tatić, Marija Šestić, Igor Vukojević i Željko Panić.

Kampanja je dio UNICEF-ovog projekta zaštite djece pod rizikom i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom, u kojem učestvuju relevantna ministarstva, institucije i organizacije uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).